37-åringen Xu har holdt en svært høy profil i Kina og har villig til å ta betydelig risiko med hedgefondene han forvalter. Han begynte å handle aksjer som 15-åring med 20000 kroner i lånte penger fra foreldrene. Han har hatt lojale investorer i mange år.

Av Kinas hedgefond med høyest avkastning i år, har Xus Zexi Investment hatt fire av de to topplasseringene. De ti toppfondene har hatt en gjennomsnittlig avkastning på 70 prosent, ifølge beregninger foretatt av Shenzhen Rongzhi Investment.

Over 1300 hedgefond er blitt oppløst i Kina i år. Det antas at rundt 90 prosent av de kinesiske hedgefondene tapte penger under markedsuroen i sommer.

- Arrestasjonen av Xu viser myndighetenes vilje til å slå ned på markedsmanipulering av markedet – spesielt de som tjener på spekulasjon, sier analytiker Zheng Chunming hos Capital Securities til Wall Street Journal

Ulovlig programvarehandel

To direktører i investeringsselskapet Yishidun skal også ha blitt arrestert i helgen, ifølge South China Morning Post. Selskapet skal ha russiske bakmenn som investorer.

Under markedsuroen i sommer skal selskapet ha fått en gevinst på 2,5 milliarder kroner. Dette skal ha skjedd ved at de påvirket aksjekursene ved å kjøpe et stort antall futureskontrakter ved hjelp av programvare som ikke er tillatt å bruke på det kinesiske markedet.

«Selskapets handelsaktiviteter ført til økte svingninger i prisene og manipulerte den normale handelen», heter det i en offisiell uttalelse, som Xinhua refererer til.

Myndighetene har slått hardt ned på investorer, analytikere og journalister som de mener forverret panikken på det kinesiske aksjemarkedet i sommer hvor børsverdier på over 30000 milliarder kroner forsvant.

Krise i asiatisk industri

Aktiviteten i asiatiske industriselskaper fortsatte svekkelsen i oktober. Lave råvarepriser og svak etterspørsel fra Kina drar hele regionen med seg ned. Japan er det eneste lyspunktet.

Den kinesiske innkjøpssjefsindeksen fra Caixin falt for åttende måned på rad i oktober. Målingen, hvor i hovedsak privateide industriselskaper og fabrikker inngår, endte på 48,3. Også den offisielle pmi-indeksen viser en svekkelse.

Dette var svakt bedre enn hva som var fryktet, men er fortsatt godt under 50-nivået som markerer en svekkelse eller oppgang. Kinesiske myndigheter har satt inn tiltak de siste ukene som har som mål å få opp aktiviteten igjen, blant annet enklere tilgang til lån.

- PMI-indeksen er 1,1 poeng høyere enn i september, noe som indikerer at stimulerende tiltak har begynt å virke. En total svak etterspørsel utgjør fortsatt den største hindringen for økonomisk vekst. En må være oppmerksom på risikoen for deflasjon som følge av fortsatt fall i produsentprisene, sier sjeføkonom He Fan hos Caixin Insight Group i en kommentar.

Han er ikke den eneste som frykter at Kina skal følge i fotsporene til Japan og havne i en langvarig deflasjon. Kinesiske myndigheter skjønner risikoen og kommet på banen med målrettede tiltak – senest i form av rentekutt og en reduksjon i bankenes reservekrav.

Statsminister Li Keqiang nedjusterte i forrige uke det økonomiske vekstmålet de neste fem årene til vel 6,5 prosent i året i gjennomsnitt. De siste fem årene har veksten vært på over syv prosent.

Historisk ordrefall

Innkjøpssjefsindeksene fra Sør-Korea, Taiwan, Malaysia og Indonesia ligger under 50-nivået for oktober.

Indonesiske selskaper så at nye ordrer hadde det nest største fallet i innkjøpssjefsindeksens historie.

- Ifølge underlagsmaterialet økte produksjonsnedgangen i oktober. En ytterligere nedgang i igangsettelsen av nye prosjekter har hindret produksjonen så vel som selskapers evne til å øke sysselsettingen. Indonesias svake økonomiske utvikling er ledsaget av høy prisvekst. Den svekkede valutaen øker importkostnadene for selskaper, sier økonom Pollyanna De Lima hos Markit, som har utarbeidet undersøkelsen.

I Sør-Korea har svekkelsen i industrisektoren pågått i åtte måneder. Det skyldes på svak internasjonal etterspørsel av sørkoreanske eksportører. Sørkoreanske og taiwanske industriselskaper er avhengig av ordrer fra kinesiske selskaper.

- Den globale økonomien er fortsatt sårbar og den kinesiske økonomien viser nye tegn på svekkelse. Den taiwanske sentralbanken må vurdere å kutte renten igjen for å sparke i gang økonomien, sier økonom Annabel Fiddes hos Markit i en kommentar.

Bedring i Japan

Den japanske industrisektoren viser tegn til å våkne igjen. Produksjonsveksten hadde den største oppgangen i oktober siden februar. Innkjøpssjefsindeksen endte på 52,4 – det høyeste nivået i Asia og den beste målingen på ett år, opp fra 48 i september.

Den japanske sentralbanken mener at økonomien er på rett vei og at målet om en prisvekst på to prosent er innen rekkevidde, men uten at de vil angi når dette skal oppnås. Inflasjonsmålet er bærebjelken i «Abenomics»-strategien fra statsminister Shinzo Abe.

Markedene

Investorer prøver å fordøye innkjøpssjefsindeksene fra Asia på mandag. Børsene i Tokyo og Singapore leder fallet. I Kina er det blandet reaksjon. Shenzhen-indeksen har klatret med vel 1,2 prosent men Shanghai-børsen har hatt et svakt fall.

Den japanske finansinstitusjonen Mizuho mener de begynner å se en svak bedring i Asia etter markedsuro og kraftig nedgang i industrien og eksportsektoren.

«Innkjøpssjefsindeksene viser det er mange utfordringer for Kina, men vi tror at de siste tiltakene vil støtte opp økonomien. Den kinesiske økonomien vil vokse med 6,9 prosent i 2015 og 7,1 prosent neste år», skriver Mizuho Bank i en markedsrapport.

Vi anbefaler å følge DN Direkte for de siste nytt om markedene fra Asia til Europa.


Les også: Kina ruller ut sitt første store passasjerfly

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no