I Tess’ oppgang ligger to kataloger som symbol på hvilket industrieventyr to gründere har skapt i Lier utenfor Drammen. Produktkatalogen fra 1968 er på 16 sider – den fra 2015 er på mer enn 2000 sider.
– Det kunne gått galt, sier Kjell Storeide, styremedlem i Tess, og representant for familien til Olav Nygaard, en av de to gründerne bak selskapet.
Tess selger slanger og tjenester for 2,7 milliarder kroner i året.
Nygaard delte kontor med sin partner Erik Jølberg i mer enn 40 år, men 46 års partnerskap kunne endt i en dom etter at Nygaard døde i august 2014. Ifjor gikk Jølberg til søksmål for å utøve en forkjøpsrett han mener ble avtalt for nesten 50 år siden.
– Søksmålet var vel mest for å få saken inn på det sporet der den burde være. Nygaard og jeg visste mer om hva vi hadde avtalt enn hans andre halvdel, sier Jølberg.
Milliardoppgjør
Storeide sier han og Nygaards enke aldri har sett noen kontrakt om forkjøpsrett, og de fikk hentet inn en verdivurdering fra Arctic Securities, med en høyere pris enn Jølberg mente avtalen tilsa. Nå har de to partene kommet til enighet. Nygaards enke ønsker også at hans livsverk skal videreføres, sier Storeide.
Etter det DN erfarer ligger rammen i avtalen på drøyt en milliard kroner – som er egenkapitalen i selskapet på drøyt 1,2 milliarder kroner, minus en rabatt. Nygaard-familien får rundt 60 prosent av sin del nå, resten blir stående som gjeld.
– Begge parter er vel omtrent like passe misfornøyde, så da er det vel bra, smiler Jølberg.
Greit tross oljenedtur
Jølberg er glad han fremover kan konsentrere seg om selskapet, og utfordringene alle leverandører til oljeindustrien nå møter. For et år siden kom 55 prosent av Tess’ omsetning fra olje- og gass, nå er det under 35 prosent, anslår han.
Selskapet har likevel unngått oppsigelser blant sine 900 ansatte ved å flytte folk til andre bransjer, og veksten i flere datterselskaper er blitt Gaseller i DNs kåring. Omsetningen totalt falt ifjor med 3,5 prosent, mens resultat før skatt anslås til 68 millioner kroner.
– Vi har ikke trukket ut kapital og står stormen av mye lettere enn konkurrentene som har profesjonelle kapitalmarkedseiere, sier Jølberg.
Han forteller at Tess har kjøpt noen mindre selskaper, og fremdeles har midler til å gjøre noen større oppkjøp nå, selv etter å ha kjøpt ut partnerens andel.
– Vi ser at Statoil prioriterer selskaper med ryggrad som står opp i krisetider. Vi får flere oppdrag på bekostning av dem som er svakere. Det er en selvforsterkende effekt, sier han.
– Jeg har sagt til sønnene mine at jeg skal holde på til jeg er 104, og så skal jeg ta et hvileår, sier han.
Han understreker at han ikke ser det som noen selvfølge at en av hans to sønner skal overta, så det er ikke nødvendigvis noe familiedynasti som skal sikres gjennom å bli eneeier. Men Jølberg og hans gruppe har planer fremover.
Mer ut av dråpe vann
Et av de nye initiativene Tess og Jølberg jobber med er innen vannkraft. I 2009 var Tess med på å starte næringsklyngen Subsea Valley, som har hatt opptil 235 medlemmer i nærområdet. Nå planlegger de et møte i Vikersund for å etablere en næringsklynge innen vannkraft.
– Det er mulig å få 35 prosent mer energi ut av eldre kraftverk. Slike forbedringer har man jobbet mye med innen olje, og hvis myndighetene satser på dette kan det skape masse arbeidsplasser for flinke oljeingeniører og masse grønn energi, sier Jølberg.
Selv vil han levere nye rør.
– Vi skal gjøre rørene innvendig i kraftgatene glatte med nanoteknologi, så vannet og turbinene går fortere, sier han.
Tess het opprinnelig «Teknisk Service». Det var ikke tilfeldig.
– Har det noe med «teknisk» å gjøre så kan du ta ekstra pris, og for «service» kan du ta noe ekstra. Da ble det «Teknisk service», som senere ble satt sammen til Tess, sier Jølberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
Les hele avisen