Samtidig som regjeringen presenterte neste års statsbudsjett og forslag til ny skattereform onsdag, publiserte Statistisk sentralbyrå et annet tall:

Produksjonsindeks for olje og gass, industri, bergverk og kraftforsyning. Den tok økonomene litt på sengen.

- Norsk industriproduksjon falt overraskende med 0,4 prosent i august. Vi hadde ventet en vekst på 1,0 prosent, mens konsensusforventningen var på 0,3 prosent, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten torsdag.

Det var imidlertid ikke den eneste overraskelsen som kom fra SSB. Også julitallene ble revidert ned til et fall på 1,7 prosent, fra tidligere antatt minus 1,6 prosent.

- Trenden i industriproduksjonen er dermed vesentlig svakere enn ventet som følge av en enda raskere avmatning i oljerelatert virksomhet, skriver Due-Andresen.

- Ikke bunnen

Bygging av skip og plattformer har bidratt mest til nedgangen, skriver SSB. De siste tre månedene har denne aktiviteten falt med 12 prosent, mens verkstedsindustrien har falt med åtte prosent, sammenlignet med forrige tremåneders periode (mars-mai).

Flere økonomer har påpekt at den rekordsvake kronen er godt nytt for deler av norsk industri, deriblant eksportsektoren. Due-Andresen mener derimot ikke en svak valuta er nok.

- Noen tradisjonelle industrier gjør det bedre, men det monner lite. Til tross for en svakere krone er ikke tradisjonell industri i nærheten av å demme opp for svakheten fra oljebremsen, mener sjeføkonomen.

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.
Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets tror vi fremdeles har det verste foran oss.

- Det er særlig de oljetunge delene av industrien som rammes, og trolig har vi ikke sett bunnen, skriver han i morgenrapporten.

Kan trekke ned

Dersom industriproduksjonen blir liggende flatt i september, vil industriproduksjonen falle med 2,6 prosent i 3. kvartal, ifølge Due-Andresens beregninger.

- Det vil i så fall vil bidra til å trekke veksten i bruttonasjonalproduktet ned med rundt 0,2 prosentpoeng, skriver hun.

I juni sank den såkalte PMI-indeksen, som kartlegger stemningen blant norske innkjøpssjefer, til det laveste nivået siden finanskrisen i 2008–2009.

– Det er voldsomt liten aktivitet for tiden, og det er ingenting som tilsier at dette skal bedre seg i tiden fremover, uttalte Magne Orstad (63), som sammen med broren eier olje­service­bedriften Malm Orstad på Jæren til DN i juli.

 

Les også: Asia i dag: Dette er en 100 mrd. dollar gorilla

Nye Jordal Amfi er dyr moro

Gir folk flest regningen

 

Se også:

- Kan få en skvis i markedet om to, tre år:

- Kan få en skvis i markedet om to, tre år
Oljeanalytiker Thina Saltvedt om inntrykkene fra "Oil&Money"-konferansen i London.
04:07
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.