I fjor hadde Aker ASA bestilt en egen rapport fra Rystad Energy om kostnadsoverskridelser i forskjellige prosjekter på norsk sokkel til styrelederens spalte i selskapets årsrapport. Kjell Inge Røkke bruker langt fra like mye plass på oljebransjens kostnadssprekker i årets aksjonærbrev, men holder fast på fjorårets konklusjoner.
- Ifjor brukte jeg mye plass på Kværner og konkurransen fra de asiatiske verftene. Min analyse er uendret. Jeg er blitt enda sterkere i troen på at norske verft gir lavere risiko for kostandsoverskridelser og forsinkelser enn å plassere ordre i Asia, og dette gjelder spesielt for de mindre operatørene og større oljeselskapenr uten lang erfaring fra utbygginger på norsk sokkel, skriver Røkke.
Satte igang debatt
Han peker særlig på EPC-kontakter for komplekse offshoreoppdrag, som er ingeniørtjenester, anskaffelser og bygging i en og samme kontakt, som krevende.
For et år siden påpekte Røkke at når selskapenes kostnader blir større enn ventet, er det staten, og skattebetalerne som får svi.
- Staten betaler 93 prosent av overskridelsene
Med dette satte Røkke i gang en kostnadsdebatt som fortsatt pågår. Nå handler den ikke lenger så mye om selskaper som setter ut prosjekter til Asia, men om den generelle kostandsboomen i oljesektoren.
Noen måneder etter Røkkes siste brev viste Oljedirektoratets gjennomgang at det er i planleggingsfasen det svikter mest når utenlandske verft gjør jobben, og den blir dyrere enn planlagt.
Les mer: Gir oljeselskapene skyld i overskridelser
Roser Lundin
Røkke fremhever Lundins Edvard Grieg-utbygging som et referanseprosjekt på norsk sokkel. Lundin valgte Kværner for bygging av feltet i 2012.
- Lundinerne har med mine øyne et meget erfarent og kompetent team, og utbyggingen av Edvard Grieg skjer på forbilledlig vis, skriver Røkke.
Samtidig påpeker Røkke den generelle kostandsutviklingen som et tankekors.
- Oljeprisen har lenge holdt seg stabilt på over 100 dollar per fat. Når oljeselskapene sier det ikke er lønnsomt å bygge ut felt til denne prisen, er det alarmerende. Det er ikke så mange år siden oljeselskapene la til grunn 20 dollar per fat, skriver Røkke.
- Leverandørindustrien har også et ansvar for å få ned kostnadene. En av de viktigste tingene leverandørene kan gjøre for å redusere kostandene er å lykkes med mer effektive og robuste gjennomføringsmodeller. Samspillet mellom utbygger og bygger kan bli bedre, og samhandlingen mellom engenieering og byggesekvensen kan bli mer optimalisert.
Les også fra Røkkes brev til aksjonærene:
Tror Johan Sverdrup kan gi enda mer olje
- Kristian har bestått svenneprøven med glans
- Formen er god, men det ble ikke gull (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.