Hydros over 20 år lange aluminiumshandel med Tadsjikistan i Sentral-Asia er nok en gang på agendaen til kontrollkomiteen på Stortinget.
For andre gang ber de om svar fra næringsminister Monica Mæland (H) på hvordan det var mulig at Hydro kunne samarbeide med en korrupsjonsdømt partner.
Fortjenesten fra Hydros handel siden 2005 har gått til selskaper i skatteparadiser gjennom de to private selskapene CDH og TML (Talco Management Ltd.). En av eierne ble dømt for korrupsjon i 2008, ett år etter at Hydro formelt inngikk avtalen med TML. Samarbeidet med TML stanset ifølge Hydro først i 2012.
Les også: Hydros glemte bakgård
– Årvåkenheten fra Hydro-styret i de første årene var ikke på samme nivå som den har vært i senere tid. Etter min vurdering har det ikke vært samsvar mellom praksis og det selskapet har uttalt, nemlig at det har nulltoleranse for korrupsjon, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF), medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.
Hydro ønsker ikke å kommentere dette utover redegjørelsen styret la frem i mars.
Korrupsjonsdømt
Hydro nektet lenge å fortelle hvem som var eierne av TML. Men i sin redegjørelse til departementet forrige måned, offentliggjorde Hydro etter press fra Stortinget navnet til tre tadsjikiske forretningsmenn – Ismatullo Hayoev, Jamshed Abdulov og Maruf Orifov.
DN skrev forrige måned at Orifov i 2008 ble dømt til 8,5 års fengsel for korrupsjon og skattejuks etter å ha drevet et stort matvarekjede i Tadsjikistan.
Allerede i 2011 ble han sluppet fri etter at presidenten undertegnet en lov om amnesti i anledning 20-årsjubileet for Tadsjikistans uavhengighet, ifølge tadsjikiske medier.
Ambassaderapporter lekket av varslerorganisasjonen Wikileaks under samlebetegnelsen Cablegate, knytter alle de tre forretningsmennene tett til Tadsjikistans president.
– Det er ikke tillitvekkende at Hydro samarbeider med et selskap der en av eierne er korrupsjonsdømt, sier Jette F. Christensen (Ap), medlem i kontrollkomiteen.
Krever nye svar
Kontrollkomiteen er ikke fornøyd med Mælands svar om Hydro-engasjementet i Tadsjikistan. I brevet Mæland sendte for noen uker siden, står det blant annet at hennes inntrykk er at Hydro har gode systemer for å jobbe med antikorrupsjon. Komiteen krever nye svar på:
• Hvordan vil statsråden forklare at Hydro likevel har handlet med et selskap der en av de skjulte eierne ifølge kilder på internett er dømt for korrupsjon?
• Hva mener statsråden bør gjøres for å unngå lignende situasjoner i fremtiden?
• Hva er grunnen til at Hydro ikke har hatt handel med Tadsjikistan siden første kvartal 2012?
Hydro viser til redegjørelsen fra selskapet om Tadsjikistan-saken til Nærings- og fiskeridepartementet forrige måned:
– «Reputational due diligence»- undersøkelsen av eierne ble gjort i 2007. En av eierne ble ifølge kilder på internett dømt for korrupsjon i 2008, og denne informasjonen inngikk i en totalvurdering som gjorde at Hydro valgte å ikke fortsette handel i Tadsjikistan, skriver informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro i en epost.
«Reputational due diligence» betyr i praksis en bakgrunnssjekk. DN lyktes ikke i å få en kommentar fra Mæland tirsdag.
Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.