Dette er en helt sann fiskehistorie.
Røkkes private investeringsselskap, The Resource Group TRG, har tidligere i år investert 60 millioner dollar, rundt en halv milliard kroner, i et lån utstedt av American Seafoods. Investeringen er gjort direkte og gjennom et selskap eid av Kristian Monsen Røkke.
Dette kommer frem av årsrapporten til The Resource Group TRG som ble tilgjengelig tirsdag.
Dette er aller første gang far og sønn Røkke gjør en investering sammen gjennom sine respektive investeringsselskaper. Røkke junior etablerte tidligere i år sitt eget investeringsselskap i Norge, Riverrun Holding og Riverrun Capital Management. Deler av investeringen er gjort gjennom Riverrun Capital Management LLC, Røkke juniors amerikanske investeringsselskap.
Kristian Røkke skriver i en epost til DN:
«Dette var en investering i låneinstrument gjort av mitt selskap Riverrun Capital Management LLC, finansiert fra TRG. Lånet er tilbakebetalt, og jeg har ikke lenger en aktiv rolle i prosjektet.» Riverruns lån til TRG er også tilbakebetalt, ifølge Kristian Røkke.
Høst
American Seafoods har sine røtter i Røkkes gamle amerikanske fiskeriselskap som ble etablert sent på 80-tallet. Røkke solgte rundt årtusenskiftet selskapet til sin mangeårige fiskerikompanjong Bert Bodal. Bodal har siden vært storeier og ledet selskapet fra sin base i Seattle på den amerikanske vestkysten.
Bodal er også kjent som bassist i det norske progrockbandet Høst, som ga ut et par plater på 70-tallet – deriblant «På sterke vinger» – og siden har holdt noen gjenforeningskonserter. Bodal har også spilt med Morten Harket før sistnevnte ble popstjerne. Kristian Røkke har bodd mesteparten av sitt liv i USA, inkludert Seattle. Etter å ha ledet snuoperasjonen i Akers amerikanske skipsverft i Philadelphia, har han vendt snuten hjemover, kjøpt hus like ved farens krypinn på Konglungen og tar nå fatt på ny jobb i Akastor, selskapet som ble skilt ut fra Aker Solutions ifjor høst og der Aker er største eier.
Null utbytte
Av andre nyheter i TRG-regnskapet kan null i utbytte trekkes frem.
Fjoråret var et elendig år for Røkke. Oljeprisen falt, og det førte til verdifall for Aker, der TRG eier 68 prosent. Aker er største eier i selskaper som Aker Solutions, Det norske, Akastor og Kværner, som opplevde kursfall, og kuttet utbyttet.
Lavere utbytte fra Aker er hovedårsaken til resultatsvikten sammenlignet med året før. Resultatet på nær 260 millioner kroner overføres til egenkapitalen, som er på nesten 6,8 milliarder kroner. TRG har null ekstern gjeld.
TRG eies fortsatt av Røkke og kona Anne Grete Eidsvig, med henholdsvis 98 og to prosent av aksjene. Røkke har tidligere varslet at barna skal inn på eiersiden etter fylte 30 år, men foreløpig er det altså ingen juniorer å se på eiersiden selv om aldersgrensen er nådd.
Se video fra da Røkkes sønn fikk vitnemål fra verdens beste business-skole:
Derfor vil Elisabeth Røkke gi 500.000 dollar til forskningsfond:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.