Aktivitetsindeksen Norsk PMI for juli bekrefter bildet som en rekke andre indikatorer har vist denne sommeren: Oljesmellen slår rett inn i norsk økonomi.
PMI-indeksen steg riktignok svakt i løpet av måneden, men er fremdeles under grensen på 50 poeng som skiller mellom fallende og økt aktivitet.
I juli var indeksen på 45,8, ifølge en pressemelding fra Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA).
Indeksen steg fra 44,2 måneden før, som var det svakeste nivået som er målt siden finanskrisen.
Samtlige delindekser utenom lagervarer viste nedgang juli.
- Norske innkjøpere gir klart uttrykk for at industrien opplever en nedtur på alle fronter. Det er interessant at norsk industri sliter med nedgang, mens PMI-rapporter fra land som Sverige, England, Tyskland, Italia og USA viser vekst. Dette er vanligvis land vi i Norge sammenligner oss med, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA i pressemeldingen.
Svake utsikter
I forrige uke viste SSBs konjunkturbarometer at norske industribedrifter nå vurderer utsiktene som de svakeste siden finanskriseåret 2009.
Les også: Svakeste utsikter for norsk industri siden 2009
En oljepris som er mer enn halvert siden ifjor sommer, kombinert med lavere aktivitet på norsk sokkel, har bidratt til aktivitetsoppbremsingen. Selv om olje- og oljerelaterte næringer så langt har vært hardest rammet, er det nå tegn til at oljesmellen treffer bredere.
Les mer: Nå treffer oljesmellen bredere
Så langt har rundt 23.000 oljejobber forsvunnet her til lands, ifølge en oversikt DNB Markets har laget.
De siste ukene har oljeprisen igjen nærmet seg, og gått under, 50 dollar per fat. Om prisen blir liggende i dette området i lengre tid, må vi belage oss på nye runder med kutt:
Les mer: Tredjerundeeffekten av oljesmellen: - Selv med et rentekutt vil boligprisene begynne å falle
Av de fem delindeksene i Norsk PMI var det var kun lager av innkjøpte varer som endte over 50 og dermed viste oppgang i juli. Ordreinngangen bedret seg imidlertid noe, fra 44,0 i juni til 46,0 i juli.
- Dermed peker indeksen mot et fortsatt fall i ordreinngangen i juli, men i et noe lavere tempo enn i forrige måned, sier Hoberg i pressemeldingen.
Ordreinngangen fra eksportmarkedet var noe bedre enn i juni, mens ordreinngangen for hjemmemarkedet fortsatte å falle.
Sesongjusterte tall. Tall i parentes er opprinnelig rapporterte tall. Antall respondenter i juli lavere enn andre måneder, noe som øker usikkerhet ved tallene. Kilde: Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og Danske Bank Norge
Les også:
Denne staten kan bli oljesmellens neste offer
Aluminiumsprisen har ikke vært lavere på seks år
Oljeprisen under 50 dollar: - Utsiktene til en prisoppgang i andre halvår har forduftet
Se DNtv: Fra løse deler til bil på 155 minutter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.