Norske industriledere melder om nedgang i samlet sysselsetting i første kvartal 2015, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Sesongjustert nettotall for sammensatt konjunkturindikator for industrien falt fra -2 til -3 denne perioden.

- Det som preger indikatoren er det vi har ventet på: dårlige tider i oljeleverandørindustrien som nå slår ut i lavere produksjon og lavere ordreinngang, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets om den ferske statistikken.

Han mener hovedgrunnen til de svake tallene er dårligere tider for maskinindustrien og produsenter av oljeplattformer og skip. Slik vil det forbli «lenge», ettersom fallet i oljeinvesteringene trolig vil fortsette også til neste år.

- Disse delene av næringslivet vil føre til svakere vekst i økonomi og noe høyere arbeidsledighet, tror Bruce.

Smellen kommer

Det mener økonomene vil fortsette - og smitte over i andre næringer.

- Lønnsveksten er ned. Det betyr moderate tider for forbruksorienterte næringer, ifølge Bruce.

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets mener spørsmålene fremover er hvor sterkt det økonomiske fallet blir og hvor lenge det varer.

- Vi er ikke ferdige med alle ringvirkningene av oljenedgangen. Faktisk har vi ikke sett de store ringvirkningene ennå. Virkningene vi ser nå, er kun de direkte.

- Kommer vi i det hele tatt til å se de indirekte virkningene da?

- Ja. Vi skal se en videre forverring, det er «bankers». De som tror at dette er bunnen, er for sterke i troen. Spørsmålet er hvor sterkt og ille det skal bli; vi mener ringvirkningene ikke vil bli «skikkelig» store, legger Syed til.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. (Foto: Elin Høyland)

Trekker opp

Dette begrunner han med en rekke «støtdempere» som svakere kronekurs og rentekutt fra både Norges Bank og andre banker.

Også Bruce avviser at konjunkturindikatoren bærer preg av «finanskrisenivå».

- Næringsmiddelindustrien og tradisjonell eksportindustri melder om vekst. Flere næringer får også hjelp av en svakere krone, det gjør at bildet ikke blir fullt så dårlig, sier han.

Tjenesteytende sektorer er med i undersøkelsen. Disse mener Bruce kan gjøre det «brukbart» fremover.

- I tillegg har vi noenlunde vekst i forbruket. Rentene er kommet ned og boligmarkedet ser bra ut, legger han til.

- Hvor viktig er den svake kronen?

- Den kan bli et problem. En svak krone hjelper omstillingen, særlig i industrien. Vi er avhengig av at kronen holder seg svak, det er én av tingene som gjør at vi ikke tror det blir en krise.

Bruce mener kronen vil styrke seg når Norges Bank kutter renten på nytt, men at veksten eventuelt vil bli dempet av flere kutt fra sentralbanken.

- Norges Bank har en del å gå på ennå. Skulle kronen bli veldig sterk, kan vi komme til å få flere rentekutt.

 

Les også: Oljesmellen slår inn: - Svakeste siden 1989

Audi har produsert nytt drivstoff av luft og vann

Asia i dag: Kina kjøper gull i det skjulte(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.