Lierne kommune er en liten fjellkommune innerst i Namdalen i Nord-Trøndelag, på grensen til Sverige. Historisk har landbruket vært bærebjelken i kommunen med 1380 innbyggere, men suksess med Lierne Bakeri har de siste årene gjort Lierne til lefse- og kakekommune. Da gründer John Helge Inderdal (58) og de øvrige eierne solgte bakeriet til Rieber & Søn våren 2011 for rundt 133 millioner kroner, jobbet det 125 personer i fabrikken. Gleden var stor da Rieber flyttet sin produksjon av Vestlandslefsa til Lierne.
83 må ut
Igår, da styret i Orkla Foods Norge bestemte seg for å legge ned virksomheten i Lierne, sto 83 ansatte på lønningslisten. Alle disse vil stå uten arbeid når fabrikken om ett års tid legges ned og produksjonen av Li-lefsa og Vestlandslefsa flyttes til Stranda på Sunnmøre.
– Det er den svarteste dagen i Lierne siden svartedauden. Det som skjer er en tragedie for lokalsamfunnet. Om et år er alle arbeidsplassene borte, sier Inderdal til Dagens Næringsliv.
Han har bygd opp bakeriet fra grunnen av, og satt igjen med en gevinst på rundt 60 millioner kroner etter salget.
– Angrer du på at du solgte?
– Gitt situasjonen da, var det rett av meg å selge. Jeg trodde både jeg og Lierne-samfunnet hadde gjort et skup, og at jeg hadde sjekket ut alle eventualiteter, slik at denne situasjonen ikke skulle oppstått, sier han.
Tragedie
– Hadde jeg visst at alt ville forsvinne fra Lierne, hadde jeg nok tenkt annerledes. Alle heimer i Lierne er berørt. Den eneste industrien Lierne har utenom bakeriet, er et skiferbrudd. Nedleggingen vil bety at mange må flytte fra kommunen, legger han til.
Inderdal har vært i dialog med Orkla om å kjøpe tilbake bakeriet, men dialogen har ikke ført frem.
– Avstanden har vært for stor, men i det siste har jeg ikke hørt noe mer.
Ingen er lurt
– Er du lurt av dem som kjøpte?
– Nei, ingen har lurt noen. Det som skjedde er at Lierne har havnet i skyggen i forbindelse med at Orkla kjøpte Rieber & Søn. Det var vel Toro Orkla først og fremst ville ha, og så fikk de med flere andre varemerker, deriblant Lierne, Denja og Vossafår. Det er tragisk at storkapitalen går foran bygdesamfunn på denne måten, sier Inderdal.
Orkla sliter med omsetningen og markedsandelene på en rekke varer, og har som fremste mål å øke den organiske veksten etter nedgang de siste par årene. I tillegg skal det kuttes kostnader, og den nye konsernsjefen Peter Ruzicka varslet for to uker siden at antallet produksjonssteder i Norden skal reduseres. I dag jobber over 2000 ansatte ved 27 produksjonssteder i Norge.
– Det er for tidlig å si hvor mange det er aktuelt å legge ned. De små og de med overlappende virksomhet er der det er mest å hente, sa Ruzicka da.
Han anslo at en tredjedel av fabrikkene er små, mens 10–15 har overlappende produksjon.
– Vi har startet arbeidet med å se over vår produksjonsstruktur. Vi har ingen umiddelbare nyheter å kommunisere om produksjonsstruktur utover Lierne, sier kommunikasjonsdirektør Håkon Mageli i Orkla.
Les også:
100 mister jobben
- Industrien bør frykte Rema og Coop
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.