Innkjøpssjefsindeksen steg fra 48,6 til 50,5 i april, som indikerer moderat vekst i industrien etter fallet i mars, viser tall som ble publisert mandag.

Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA) publiserer hver måned norsk PMI i samarbeid med Danske Bank. PMI står for Purchasing Managers Index og måler vareflyten i bedriftene.

- PMI hovedindeks viste på nytt en vekst i april etter en nedgang i mars. En forklaring kan være en sesongmessig konsekvens av påsken, spesielt kan det være forklaringen da produksjonsindeksen steg kraftig i april, sier Svein-Egil Hoberg i NIMA.

Produksjon

Produksjonsindeksen steg fra 49,3 i mars til 54,4 i april. Tallene viser at produksjonen har steget i april etter fallet i mars.

- Det siste halve året har produksjonsindeksen ligget rundt 52, noe som tyder på positiv, men moderat industriproduksjon. Dog er det lille løftet i ordreindeksen et signal om at industrien preges av vekst og forventning, sier Hoberg.

Ordreindeksen steg fra 50,8 i mars til 51,0 i april. Ifølge NIMA peker indeksen mot fortsatt høyere ordreinngang, men i et lavere tempo enn i de foregående to månedene.

- Det er ordreinngangen fra hjemmemarkedet som klarer seg best, mens utviklingen for eksportmarkedet fortsatt er svak, sier Hoberg.

Høy sysselsettingsindeks

Sysselsettingsindeksen steg fra 43,8 i mars til 48,1 i april. Dette viser et fortsatt fall i sysselsettingen.

- Sysselsettingen har en betydelig redusert nedgang i april. Ifølge Statistisk Sentralbyrås arbeidskraftsundersøkelse for første kvartal 2015 er nedgangen i sysselsettingen generelt preget av en økning i langtidsledige, noe som også understøtter signalene fra innkjøpslederne, sier Hoberg

Sysselsettingsindeksen i april er den høyeste siden november ifjor.

- Til tross for at noe av forklaringen på oppgangen i norsk PMI kan tilskrives en eventuell effekt av påskens plassering, er det en underliggende optimisme blant innkjøpsledere, understreker Hoberg.

Les også:

Dumper laks og industri

Oljeserviceselskap sier opp 2.000 ansatte

Høyeste oljeeksport på 30 år i Irak  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.