- Overraskende, det var ordet vi fant mest dekkende.
Det sier toppsjef Toril Eidesvik i kran- og vinsjprodusenten TTS til Dagens Næringsliv etter at østerrikske Palfinger trakk budet på selskapet mandag. Det var også ordet hun valgte å bruke i en pressemelding før børsåpning mandag, en åpning som sendte TTS-aksjen ned nær 30 prosent.
Les også: Palfinger terminerer budet på TTS Group og Raser etter oppkjøpsstans
Siden februar ifjor har TTS vært i strategisk prosess med tanke på et salg. Kranprodusenten Palfinger, som fra før har sikret seg livbåt- og livredningsustyrsprodusent Harding, er av mange ansett som en perfekt match med TTS. Ikke minst i Asia, der begge selskaper har joint-ventures med kinesiske virksomheter.
Andre motiver
Budet på 5,60 kroner per aksje var 65 prosent over foregående sluttkurs da det ble lansert. Sist selskapet var like mye verdt var i august 2014.
Store eiere, som Skeie-familien, Rasmussen-gruppen, Holbergfondene og Skagenfondene var alle ombord. Men ved budfristens utløp 12. august var akseptgraden opp i mot 90-prosent, men ikke over 90 prosent, som forutsatt.
Dermed trakk Palfinger budet. Men, ifølge TTS-sjefen, hadde akseptgraden vært mulig å oppnå. Hun tror derfor det ligger andre motiver bak.
- Vi vet at det hadde vært mulig å oppnå, og at det har vært en viss treghet i systemet. De har trukket seg, rett og slett, sier Eidesvik.
- Ingen signaler
Palfinger har vært med i prosessen i over ett år, og den regnskapsmessige og selskapsmessige gjennomgangen (due diligence) har kun underbygget oppkjøpet, påpeker toppsjefen.
- Det som er å si fra vår side er at det ikke har ikke vært noen signaler på at de ville trekke seg. Tvert imot, trodde vi de hadde tenkt å forlenge fristen, sier Eidesvik.
Storaksjonærer som Holbergfondene og Skagenfondene er også overrasket.
- Vi hadde trodd det skulle gå igjennom, og vi aksepterte fordi det var et fair bud, sier porteføljeforvalter Robert Lie Olsen i Holbergfondene til DN.
Han påpeker at markedet synes å dele dette synet, ettersom aksjen er kraftig ned mandag. Forvalteren støttes av sin kollega Geir Tjetland i Skagenfondene.
- De fleste hadde vel forventet at det var «done deal», sier Tjetland.
Begge vil ikke utelukke at Palfinger eller andre kan komme på banen igjen.
- Klart oss
TTS skriver imidlertid i dagens pressemelding at den strategiske prosessen nå er avsluttet. Eidesvik lar det skinne igjennom at ballen er helt død.
Nå skal selskapet effektiviseres ytterligere og gjenoppta fokus på drift etter det som har vært en krevende salgsprosess.
- Styret har avsluttet alle strategiske prosesser og vi går videre for egen kjøl. Nå skal vi utvikle selskapet basert på den gode strategien vi la i 2014. Og vi har klart oss bra i et vanskelig marked, sier TTS-sjefen.
- Veldig attraktiv
Lie Olsen i Holbergfondene roser TTS for å ha fått ned kostnadene og øke marginene etter flere utfordrende år. Her ligger også nøkkelen til selskapets fremtidige suksess, mener han.
- Den jobben må gå ufortrødent videre. Verdien av TTS langsiktig avgjøres av hvilke resultater og marginer de klarer å oppnå. Lykkes de med de målsetningene de har satt seg, så er TTS på disse nivåene veldig attraktiv, sier Holberg-forvalteren.
Skeie-familien, som lå an til en bruttogevinst på nærmere 200 millioner kroner fra salget, planla å supplere krigskassen for nye investeringer i energi og offhore.
- Nå har vi bare cash og venter til ting blir billig nok. Det er muligheter vi ser på, men vi mener det er for tidlig innenfor den aktivatunge delen av offshore, sa TTS-styreleder Trym Skeie til DN da budet ble annonsert like før sommerferien.
Bakgrunn: Casher inn midt i krisen
DN har sålangt mandag ikke lykkes med å få kontakt med Skeie, ei eller Dag Rasmussen i Rasmussen-gruppen.
TTS-aksjen er ned omkring 27 prosent til 3,94 kroner på Oslo Børs sålangt mandag. Det verdsetter selskapet til omlag 340 millioner kroner, mot Palfingers bud på rundt 600 millioner kroner.
Les også: Kronen er nå 1,75 prosent sterkere enn Norges Bank har sett for seg
- Det brygger opp til en perfekt storm
SSB: Handelsoverskuddet fortsatt lavt
Flere opplyser skatteetaten om skjulte formuer
Se DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.