Norsk treforedlingsindustri synger – muligens – på siste verset. Det er ikke politikernes feil.
Før helgen leverte papirprodusenten Norske Skog resultater for fjoråret. De viste et underskudd på 2,8 milliarder kroner.
«Utsiktene for treforedlingsindustrien er svært dystre, og det verste er at dette på mange måter er politisk styrt» sier Norske Skogs konsernsjef Sven Ombudstvedt i et intervju med Finansavisen. Han viser blant annet til regler om tømmerfrakt og avfallsdeponering som gjør norsk treforedlingsvirksomhet dyrere enn svensk.
Norske Skog har nå bare to fabrikker igjen i Norge, Skogn i Trøndelag og Saugbrugs utenfor Halden. Ifølge Ombudstvedt er ingen av dem trygge.
Inntjeningssvikten i treforedlingsindustrien skyldes global overkapasitet som følge av massive utvidelser i Asia og sviktende etterspørsel etter avis- og magasinpapir. Norske Skog er spesielt hardt rammet siden selskapet, i motsetning til mange andre papirprodusenter, ikke har andre ben å stå på. Ambisjonen om å bli verdens største produsent av avispapir gjennom storstilte gjeldsfinansierte oppkjøp, har ført selskapet til kanten av stupet flere ganger de siste årene.
Dersom det skulle falle utfor, er det ikke politikerne som har skylden. De vil mer enn gjerne ha kraftkrevende industri som treforedling. Som olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) nylig uttalte til DN: «Industrien har fått alt den har bedt om av tiltak fra regjeringen.»
Borten Moe overdriver ikke. Den kraftkrevende industrien har i alle år sluppet elavgift, et fritak som inneværende år er stipulert til å koste 3,9 milliarder kroner. Den kan også se frem til mange år med lave kraftpriser, som følge av de grønne sertifikatene.
Det er selvsagt vemodig når tradisjonsrike industrier legger ned eller forsvinner ut. Men med det ekstreme aktivitetsnivået i oljesektoren, er det en utviklingen som neppe er mulig å reversere.
Erf#229en med nedleggelser av industribedrifter de siste årene, blant annet i Norske Skog, er dessuten oppløftende. De ansatte har raskt skaffet seg nye jobber.
Industriromantikere som Borten Moe må gjerne ønske seg mer tradisjonell industri i Norge, men det bør være på like vilkår med annen næringsvirksomhet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.