Nav varsler at ledighetsveksten til neste år kommer til å bli lavere enn i 2009. I snitt kommer 80.000 nordmenn til å være arbeidsledige i 2010 og 2011, en vekst på 10.000 personer, ifølge ferske prognoser.

Opp mot 90.000 kan være registrert ledig i løpet av et år.

Trått i industrien
Sysselsettingen er i ferd med å stabilisere seg i de fleste bransjer, men det går fortsatt trått i industrien.

Med lavere vekst i den globale økonomien i årene fremover enn før finanskrisen tror Nav at sysselsettingsbehovet i store deler av industrien blir betydelig lavere de neste to årene, sammenlignet med høykonjunkturen Norge har vært inne i.

Les også: Nedtur i industrien

Derfor er det i første rekke industrien som vil bidra til økt ledighet i 2010.

"Som følge av vanskeligere markedsforhold vil industribedriftene ha behov for å redusere kapasiteten som er blitt bygd opp i årene med høykonjunktur. Usikkerheten rundt utviklingen innenfor denne næringen er imidlertid høy, og næringen er svært sårbar for et nytt tilbakeslag i verdensøkonomien", skriver Nav.

Svært viktige tiltak- fortsatt usikkert
Men usikkerheten er stor også for resten av det norske arbeidsmarkedet.

- De kraftige finans- og pengepolitiske virkemidlene har vært svært viktige for den bedringen vi nå ser internasjonalt og i norsk økonomi. Dette har imidlertid ført til store offentlige underskudd i mange land, noe som etter hvert vil føre til innstramninger i den økonomiske politikken. Det er derfor fortsatt stor usikkerhet knyttet til utviklingen på arbeidsmarkedet, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie i en pressemelding.

Ledigheten er ventet å øke i et langt lavere tempo til neste år enn det den gjorde tidligere i år. Deretter vil ledigheten avta svakt.

I 2010 og 2011 kommer ledigheten til å ligge på 3,1 prosent, som tilsvarer arbeidsledigheten målt ved Statistisk Sentralbyrås arbeidskraftundersøkelsen (AKU) på 3,7 prosent i 2010 og 2011.

Flere sysselsatte i 2011
Hvis prognosene slår til vil sysselsettingen fortsette å falle gjennom store deler av 2010. Etter hvert er det ventet at norsk og internasjonal økonomi går inn i en svak oppgangskonjunktur.

Nav venter derfor at sysselsettingen vil øke med 15 000 personer i 2011, etter å ha falt med 8 000 i 2010.

Industrien sliter
Den norske oljeleverandørindustrien sliter i motvind, ettersom oljeselskapene har tatt ned sine investeringer og satt en rekke prosjekter på hold.

Statoil, som er den største operatøren på norsk sokkel, har blitt beskyldt for å strupe industrien: <b>På innsiden: Ropet om hjelp</b>

LO-leder Roar Flåthen mener at selskapet nå må ta ansvar for å holde oppe aktiviteten i Norge. Verftsindustri og oljeservicebransjen melder om tomme ordrebøker.

Flere aktører i leverandørindustrien spår bråstopp fra neste år. Norsk Industri har antydet at syv av ti jobber i leverandørindustrien står i fare fra neste sommer. Flere, som Norgessjef Øyvind Mikaelsen i Acergy, anklager Statoil for å ha skrudd igjen altfor mye, og at dette er irrasjonelt med en oljepris på 70-80 dollar.

Tøft valg
Norges Bank avholder rentemøte neste onsdag, og ekspertene tror at sentralbanksjef Svein Gjedrem kommer til å få et vanskelig valg. På den ene siden har konsum, boligpriser og internasjonal økonomi utviklet seg bedre enn ventet, mens investeringene i industri, olje og gass har overrasket på nedsiden.

Samtidig har kronekursen holdt seg omtrent uendret, til tross for en nedgang i internasjonale renter.

Dermed blir spørsmålet om hva som veier tyngst, hensynet til industrien eller det å komme opp mot et normalnivå på renten for å hindre at veksten i boligprisene og konsumet blir for høyt når den økonomiske veksten tar seg opp igjen.

Makroøkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities tror derfor sentralbanksjef Svein Gjedrem og de andre medlemmene i Norges Banks hovedstyre får en vanskelig oppgave neste onsdag.

- Jeg tror ikke Norges Bank vet hva den skal gjøre, sier Wilhelmsen.

Les også: - Norges Bank vet ikke hva den skal gjøre (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.