Selv om oppgangen i norske konsumpriser fortsatt er kraftig, er prisveksten nå mye lavere enn den var gjennom sommermånedene, viser nye tall fra SSB mandag. 

- Dette kan indikere at kroneeffektene er i ferd med å avta, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Overrasket

I september var den underliggende prisveksten, målt ved kjerneinflasjonen siste 12 måneder, på 2,9 prosent - hele 0,5 prosentpoeng lavere enn måneden før.

Mens økonomene gjennom sommeren ble overrasket over den kraftige oppgangen i inflasjonsratene, ble de denne gangen overrasket over den kraftige nedgangen. Ifølge TDN Finans var det ventet en kjerneinflasjon på 3,2 prosent i september, ifølge gjennomsnittet av estimater fra fem økonomer. 

 

Den kraftig svekkelse av kronen frem til januar i år har bidratt til å gjøre importerte varer dyrere her hjemme. Etter hvert som prisene justeres opp for å tilpasses en svakere krone, vil imidlertid disse effektene gradvis tømmes ut.

Det er dette som nå kan være i ferd med skje, ifølge Bruce.

- Vi trodde hele tiden at annet halvår i år ville bli tidspunktet inflasjonen ville falle under tre prosent igjen fordi kroneeffekten skulle avta, sier han.

- Nå kan det se ut som det er riktig, men det er så mye støy i de tallene at jeg gjerne vil se et par måneder til før jeg er helt sikker på det, legger Bruce til.

Risiko for lavere rente

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken peker også på at prisveksten på importvarer har kommet kraftig ned den siste måneden.

- Det er i og for seg ikke overraskende at prisveksten på importerte konsumvarer har trukket ned, ettersom dette følger utviklingen i kronekursen. Men omslaget er likevel markert, skriver han i en oppdatering fra meglerhuset mandag.

Han peker på at det kraftige omslaget gjør at inflasjonsraten nå er betydelig lavere enn Norges Bank la til grunn i sine prognoser i Pengepolitisk rapport i september. Sentralbanken ventet at kjerneinflasjonen ville bli på 3,3 prosent, mens fasit altså ble 2,9 prosent.

- Dette understreker at det fortsatt er nedsiderisiko for norske renter, skriver Hov.

Tror ikke på kutt

Økonomene i DNB Markets peker også på at lavere inflasjon enn Norges Banks anslag isolert sett er et argument for en lavere styringsrente.

- Men selv om dagens tall var lavere enn ventet, venter Norges Bank også fallende inflasjon fremover, skriver DNB-økonomene Kyrre Aamdal og Jaenette Strøm Fjære i en oppdatering fra meglerhuset.

De tror derfor at Norges Bank holder renten uendret på møtet i desember og peker på at boligprisene fortsetter å øke, det er flere tegn til bedring i økonomien og at inflasjonen tross alt fortsatt er over målet på 2,5 prosent.

Også Bruce i Nordea Markets mener inflasjonstallene isolert sett trekker i retning av lavere rente.

- På marginen er det et argument for lavere renteprognose, sier han.

- Men jeg tror ikke den har så lyst til å kutte, legger han til og viser til at vekstbildet i norsk økonomi og utviklingen i kronekursen trolig er langt viktigere for den videre utviklingen i renten.

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast spesial: Vi gir deg hovedtrekkene, vinnerne og tapere, reaksjoner og stridstemaene i budsjettforhandlingene.

 

Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Ingen håndhilsing - mange beskyldninger
Slik var den andre presidentdebatten mellom Hillary Clinton og Donald Trump
02:50
Publisert:

- Jeg har sagt og gjort ting jeg angrer på
Donald Trump ber om unnskyldning for språkbruken
00:57
Publisert: