Matvareprisene falt tre prosent i desember, den største nedgangen siden 2001.

Årsaken er priskrig på julevarer i dagligvareforretningene, tror sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

- Vi hadde regnet med at matvareprisene ville utvikle seg litt svakere enn de vanligvis gjør, men det viste større utslag enn vi hadde trodd. Det gjør nok at det blir en avvikling der, tror Jullum.

- Betyr det at butikkene skrur opp prisene fremover?

- Det er det som blir spennende å se, sier Jullum.

Dyrere mat

Fordi importvarer utgjør en stor del av norske matvarepriser, mener sjeføkonomen det er grunn til å tro at forbrukeren må bla dypere i lommeboken fremover.

Dette fordi den norske kronen svekket seg mye mot slutten av 2015. Svakere krone betyr at importvarer blir dyrere.

- Usikkerheten er om import- og butikkleddet ser tegn til at svekkelsen blir mer langvarig og ser seg nødt til å øke prisene for å hindre at fortjenesten forsvinner. Det kan skje i løpet av første halvår, sier Jullum.

Smitteeffekt

Tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser allerede at det særlig er importert prisstigning som øker mye. Den har ligget på rundt fire til 4,5 prosent de siste månedene, mens innenlandsk prisstigning ligger på rundt 2,5 prosent.

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.
Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets påpeker at dette kan være smitteeffekter fra importert prisstigning til innenlandsk prisstigning.

- Det kan være importerte innsatsvarer som man bruker i den innenlandske produksjonen eller at konkurransesituasjonen gjør at innenlandske produsenter kan sette opp prisene, sier han.  

Bernhardsen mener imidlertid effektene fra importert inflasjon vil tømmes ut etter hvert som kronen stabiliseres.

- Du er avhengig av en vedvarende kronesvekkelse hvis den samme impulsen på prisveksten skal fortsette, sier Bernhardsen.

Over sentralbankens mål

Kjerneinflasjonen, som er sett på som et godt mål for den underliggende utviklingen i prisene, var på 3,0 prosent i desember.

Det er godt over Norges Banks mål om en vekst i prisene på 2,5 prosent.

- Inflasjonen er midlertidig høy nå på grunn av en svak krone. Den er over målet, men det bryr ikke Norges Bank seg om. Deres hovedfokus er på veksten i norsk økonomi og hvordan den pågående oljenedturen påvirker de bredere delene av økonomien etter hvert som oljeprisene faller,  sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til DN.

- Hvor lenge må vi belage oss på at prisene vokser så kraftig?

- Så lenge vi har en kronesvekkelse så bidrar det til å holde inflasjonen høy. Men jeg tror vi begynner å se toppen der, sier Bernhardsen.

Jullum regner med at kjerneinflasjonen vil ligge på i overkant av tre prosent, men at den kan bli høyere.

- Risikoen er på oppsiden for at vi får mer permanente utslag i prisnivået, mener han.

 

Les også: - Jeg har vært i forfall noen måneder

- Ikke lenge før det lyser et 20-tall på skjermen

Kraftig fall i matvareprisene

Se DNtv:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hard kamp om de siste eplehagene på Oslo vest:

Hard kamp om de siste eplehagene på Oslo vest
I høst ble aldershjemmet Risvollen på Ris i Oslo solgt for 118 millioner kroner. Eiendomsutviklerne gjør alt de kan for å kapre de få eiendommene som ikke fortsatt ikke er bygget ut.
02:16
Publisert: