Prisene fortsetter å stige i Norge.
Fra desember til januar steg konsumprisindeksen (KPI) 0,6 prosent, mens tolvmånedersendringen var 3,0 prosent i januar - en oppgang på 0,7 prosentpoeng fra desember.
Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag.
Oppgangen kommer hovedsakelig som følge av høyere kraftpriser. KPI uten elektrisitet økte 0,1 prosent fra desember til januar.
«Dette er den kraftigste januar-oppgangen i KPI siden 2003. Hovedårsaken var nå som den gang en betydelig oppgang i kraftprisene. Prisen på elektrisitet inkludert nettleie steg 20,0 prosent sist måned, og vi må tilbake til mai 2011 for å finne et like høyt prisnivå som vi hadde nå i januar», skriver SSB.
- Ikke viktig
- Det som er skjedd med strømprisen er ikke viktig, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.
Prisen på strøm økte riktignok mer enn meglerhuset ventet på forhånd, men dette er kun en én-månedseffekt, sier han.
- Vi fikk en kraftig «spike» i prisene tidlig i januar, men disse har nå falt tilbake der de kom fra, forklarer Andreassen.
Få siste nytt om markedsutviklingen på DN Investor.
Kronebevegelse
Den norske kronen styrket seg mot alle de viktige valutaene da tallene ble publisert klokken 10.
En euro koster i skrivende stund 9,65 kroner. Du må ut med 8,56 kroner for en dollar og et pund koster nå 12,41 kroner.
Sjeføkonom Harald Magnus Andrassen i Swedbank ser ikke hvorfor inflasjonstallene skulle utløse en kronebevegelse.
- Kronekursen er mye opp og ned på grunn av oljeprisen. Den ble sterkere på KPI-tallene, men jeg har ikke noen god historie på hvorfor det skulle være tilfellet. Prisveksten var riktignok lavere enn vi ventet, men det har ingenting å si for pengepolitikken uansett. Det er ikke inflasjonen som styrer Norges Bank, det er realøkonomien vår, sier han.
Les også: - Overraskelsen er ganske, ganske stor
Klesprisene øker
Økte priser på klær bidro også med en oppgang på 6,4 prosent i løpet av de siste tolv måneder.
«Klesprisene har nå hatt positiv tolvmånedersendring syv måneder på rad. Det er nesten 30 år siden tolvmånedersendringen i klesprisene var like høy», opplyser SSB.
Også prisene på kulturtjenester klatret 4,9 prosent i perioden, noe som kan ha sammenheng med økningen i merverdiavgiften på to prosent.
Denne gruppen omfatter blant annet inngangsbilletter til kulturarrangementer og museer, samt tv-lisens.
Salg og reprising
Ifølge anslag fra TDN Finans var det på forhånd ventet at kjerneinflasjonen holdt seg uendret fra måneden før på 3,0 prosent.
Men til tross for samstemte forventninger er januar måneden hvor den månedlige prisveksten svinger mest.
Det påpeker seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i morgenrapporten onsdag.
- Det er særlig to forhold som påvirker januarprisene: Salg og reprising. Høy salgsaktivitet på klær, skotøy og en rekke andre varer etter julehandelen bidrar vanligvis til at prisene faller fra desember til januar, forklarer Aamdal.
Les også: Asia i dag: Midt inne i en perfekt storm
– Alle er livredde for levebrødet sitt
Se DNtv:
Knallhardt oppgjør i kompaktklassen:
Knallhardt oppgjør i kompaktklassen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.