Konsumprisindeksen (KPI) i landet økte 0,7 prosent fra juni til juli.

Tolvmånedersendringen i KPI var 2,2 prosent i juli 2014, opp 0,3 prosentpoeng fra juni. KPI-JAE viste en oppgang på 2,6 prosent siste tolv måneder, opp 0,2 prosentpoeng fra juni.

Det melder Statistisk sentralbyrå mandag.

På forhånd var kjerneinflasjonen (KPIJAE) ventet å være ned 0,1 prosent fra midten av juni midten av juli, tilsvarende en oppgang på 2,0 prosent på årsbasis. Det viser gjennomsnittet av estimater TDN Finans har innhentet fra seks økonomer.

Samlet inflasjon var ventet å stige 0,2 prosent på månedsbasis og å stige 1,7 prosent over året. Den løpende tolvmånedersveksten i KPI økte med 0,3 prosentpoeng fra juni til juli.

Ifølge SSB bidro høyere matvare- og elektristietspriser mest til oppgangen.

Prisen på elektrisitet inkludert nettleie steg 6,5 prosent fra juni til juli i år, mens den falt 0,3 prosent i samme periode i fjor.

Nedgang for olje og gass

Mens prisene på olje og gass trakk i hver sin retning foregående måned, var det registrert en prisnedgang på begge produkter i juli.

Produsentprisindeksen (PPI) for olje og gass, industri, bergverksdrift og kraftforsyning (PPI) gikk ned 0,5 prosent fra juni til juli 2014.

«Nedgangen var forårsaket av lavere priser innenfor utvinning av råolje og naturgass», skriver SSB.

Fra juli 2013 til juli 2014 falt indeksen med 1,7 prosent.

- Spratt opp

Norges Banks anslag er 2,2 prosent på årsbasis.

«Blir utfallet lavere enn Norges Banks anslag, vil det isolert sett trekke rentebanen noe ned, dersom ikke august skulle overraske veldig den andre veien», mener sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Research.

Han trekker frem de norske matvareprisene i dagens morgenrapport.

«For ett år siden spratt de norske matvareprisene i været og bidro til at underliggende inflasjon steg med 0,4 prosentpoeng fra måneden før. Oppgangen var overraskende sterk», heter det.

Juel tror på sesongmessig oppgang på matvareprisene i juli på grunn av landbruksoppgjøret.

«Det vil det nok også være i år, men vi tror den var klart lavere enn i fjor».

På forhånd trodde meglerhuset også at prisøkningene på klær og møbler ville være svakere i juli i år enn i fjor.

Spent

Valuta- og rentemegler Edin Lasse Rebac i SNN Markets er spent på markedsreaksjonene i etterkant av tallene.

«Mye av årsaken til at vi har hatt en relativt sterk prisvekst en lengre periode er den svake kronen, men denne effekten begynner nå å avta», skriver han i morgenrapporten mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.