Det var ventet prisvekst, men konsumprisindeksen (KPI) viste ingen endring fra november til desember. Det melder Statistisk sentralbyrå fredag formiddag.
Samtidig ble det meldt om detaljhandeltall for november. De viser en volumvekst i omsetningen på bare 0,2 prosent, svakere enn ventet.
Les: - Trenden i det siste virker overdrevent svak
Kronen svekker seg mot både dollar og euro i etterkant av at tallene ble offentliggjort.
Euroen handles nå til 9,02 kroner, mens dollaren koster 7,63 kroner.
Ventet prisvekst
Sammenliget med fjoråret var veksten i KPI på 2,1 prosent i desember, opp 0,2 prosentpoeng fra november.
Økonomene ventet at prisene justert for energipriser og avgiftsendringer (KPI-JAE) ville vise en svak vekst fra november til desember.
KPI-JAE viste en oppgang på 2,4 prosent siste tolv måneder, det samme som i november.
Flertallet av de som har utarbeidet estimater ventet imidlertid en årsjustert prisvekst på 2,5 prosent i desember (KPI-JAE).
På linje med Norges Bank
Norges Bank ventet at årsveksten i KPI-JAE ville være uendret på 2,4 prosent.
- Inflasjonen er helt i tråd med Norges Banks anslag, og bør derfor ikke påvirke sentralbankens vurderinger om renten skal kuttes eller ikke i mars, skriver makroøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets i en kommentar til tallene.
Sentralbanken har som mål at rentesettingen bidrar til å holde inflasjonen nær 2,5 prosent over tid.
Kronefallet merkes ikke enda
Den kraftige kronesvekkelsen før jul har foreløpig ikke preget prisveksten.
- Kronekursen lå relativt stabilt gjennom mesteparten av fjoråret, men svekket seg kraftig mot slutten av året. Denne svekkelsen kom imidlertid for sent til å bety stort for prisene i desember. Normalt tar det 3-6 måneder før endringer i kronekursen slår ut i endrede priser, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i sin morgenrapport.
Fall i bensinprisene
Prisene på drivstoff og smøremidler falt 4,6 prosent fra november til desember, hovedsakelig som følge av lavere bensinpriser. Lavere oljepris har blant annet redusert bensinprisene med 5,3 prosent, den største prisnedgangen for bensin siden desember 2008.
Prisene på matvarer trakk også prisveksten ned, med et fall på 1,7 prosent fra november til desember. Det var særlig prisnedganger på typiske julevarer som spisesjokolade, frisk frukt og svin som bidro til nedgangen, melder SSB.
Strømårisene trakk opp
Prisene på elektrisitet inkludert nettleie steg 4,5 prosent, og for første gang i 2014 var prisene over nivået sammenlignet med tilsvarende periode året før. Prisene på flyreiser økte 6,0 prosent fra november til desember.
Prisene på aviser, bøker og skrivematriell steg også, med 2,8 prosent.
I eurosonen var prisveksten negativ i desember: Deflasjon i eurosonen
- Misvisende å kalle dette deflasjon (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.