Prisene fortsetter å øke markert her til lands, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) mandag. I desember var imidlertid prisveksten noe lavere enn ventet.

Kjerneinflasjonen, som er endring i konsumprisene utenom om energi og avgiftsendringer, var på 3,0 prosent på årsbasis i desember.

Kjerneinflasjonen blir sett på som en god indikator for den underliggende prisutviklingen siden den justerer for varegrupper som ofte varierer mye i pris.

Det var ventet en oppgang på 3,1 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans. I november var veksten på 3,1 prosent.

Kraftig fall i matvareprisene

Den samlede konsumprisindeksen (KPI) var på 2,3 prosent på årsbasis i desember. Her var det ventet en oppgang på 2,6 prosent, ifølge estimatene som TDN har hentet inn. I november var tolvmånedersveksten 2,8 prosent.

Én av grunnene til at prisveksten ble markert lavere enn ventet var et kraftig fall i matvareprisene.

Les også: Sjeføkonom: Derfor kan prisene øke mye fremover

På månedsbasis falt konsumprisindeksen 0,4 prosent fra november til desember, hovedsakelig som følge av lavere matvarepriser, opplyser SSB. Prisnedgangen innen matvarer var på 3,0 prosent i løpet av måneden.

«Dette er den største registrerte månedsnedgangen for matvareprisene siden momsnedgangen på matvarer i juli 2001. Prisnedgangen kan ses i sammenheng med tilbudsaktivitet på flere produkter, og da særlig julerelaterte varer, som sjokolade, svinekjøtt, klementiner, risgrøt og mandler», skriver SSB.

Prisen på elektrisitet inkludert nettleie falt 3,5 prosent fra november til desember, opplyser SSB.

«Prisnedgangen kan blant annet forklares med det milde desemberværet», skriver statistikkbyrået.

Drivstoff og smøremidler hadde en prisnedgang på 1,9 prosent.

«Prisnedgangen kom som følge av at bensin- og dieselprisen falt med henholdsvis 2,0 og 2,1 prosent. Nedgangen førte til at både bensin- og dieselprisen i desember var på sitt laveste nivå siden andre halvår 2010», skriver SSB.

Nedgangen i konsumprisene fra november til desember ble dempet av blant annet en prisoppgang på 6,5 prosent på aviser og bøker, en prisvekst på 2,2 prosent på møbler og en oppgang på 4,6 prosent for prisene på flybilletter.

- Ikke noe dramatikk

- Vi visste at det var en del salg og konkurranse på mange julevarer, men det slo ut litt mer enn vi hadde trodd, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets.

Han trodde på forhånd på en kjerneinflasjon på 3,1 prosent.

- Det er fortsatt inflasjon drevet av svakere valutakurs i høyere pris på importerte varer, men det var ikke noen aksellerering, sier Danske Bank-økonomen.

- Det er ikke noen dramatikk i tallene, og det ser ikke ut til å bevege markedet, legger Jullum til.

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

David Bowie er død

- Ikke lenge før det lyser et 20-tall på skjermen

DNB sparer milliarder på endret pensjonsordning

Se DNtv: Dette kan bli verdens første passasjer-drone

Dette kan bli verdens første passasjer-drone
Utviklerne som presenterte den under teknologimessen CES forsikrer om at de vil overvåke alle flyvninger fra et kontrollsenter som kan overta flyvningen ved behov.
00:59
Publisert: