Republikanerne i Kongressen avlyste sent torsdag kveld en avstemning om sitt forslag om en sparepakke og heving av gjeldskrisen fordi de mangler støtte i sitt eget parti.
Etter flere timer med intense forhandlinger bak lukkede dører greide ikke den republikanske presidenten i Representantenes hus, John Boehner, å få nok av de mest konservative Tea Party-medlemmene til å støtte hans forslag.
Det var representanten Kevin McCarthy som meldte at Boehner inntil videre hadde gitt opp etter at han i fire timer prøvde å overtale motvillige representanter. Partigruppa møtes fredag for å vurdere den videre gangen.
Uten støtte fra Tea Party-aktivistene vil ikke forslaget få flertall i en avstemning i Representantenes hus, siden demokratene har gjort det klart at de vil stemme imot forslaget.
Klarer ikke Boehner å få forslaget vedtatt fordi noen av hans egne ikke støtter det, vil det være et alvorlig nederlag for ham.
Ikke til å rokke
De rundt 60 Tea Party-medlemmene, de fleste av dem nyinnvalgte i Kongressen i fjor, vil ikke stemme for et forslag som ikke innebærer enda dypere kutt enn Boehner tror han kan få gjennom.
De vil også ha en grunnlovsendring som gjør et balansert statsbudsjett obligatorisk.
Ifølge mediene tror ikke Tea Party-medlemmene det er så farlig om gjeldstaket ikke heves, de tror finansdepartementet bløffer om at USA i så fall ikke vil kunne betale både pensjoner og trygder.
De mangler også tillit til de moderate republikanerne som har sittet lenge i Kongressen, og som var med på å øke USAs gjeld sammen med George W. Bush, blant annet med Tarp-programmet som hindret at USAs økonomi brøt sammen høsten 2008.
De står på sitt fordi de ble valgt for å si nei til skatteøkninger og en voksende statsgjeld, og de er ikke opptatt av å bli gjenvalgt.
Nedstemt likevel
Striden rundt Boehners forslag er uansett et slag i lufta. Dersom det skulle bli vedtatt, vil det uansett lide nederlag i Senatet der Demokratene har flertall. Samtlige 53 demokratiske senatorer har gjort det klart at de vil stemme imot.
Dermed må Kongressen, bare fem dager før fristen utløper, forsøke å komme fram til et kompromiss basert på Demokratenes forslag eller på et tidligere forslag som Boehner og Demokratene i utgangspunktet var enige om.
I Det hvite hus har president Barack Obama de siste dagene jobbet dag og natt for å få til et kompromiss for å unngå mislighold av gjelda.
Forslagene er ikke lenger så ulike etter at Republikanerne i løpet av prosessen har fått Demokratene til å droppe kravet om at skatteøkninger må være en del av pakken med innsp#229er.
Boehners forslag er en innsp#229 på 900 milliarder dollar og en midlertidig heving av gjeldstaket.
Demokratene mener det bare betyr at Kongressen må gjennom den samme krangelen igjen under oppkjøringen til valget neste år. De foreslår en innsp#229 på 2.200 milliarder dollar og heving av gjeldstaket til etter valget.
Mislighold
Dersom Kongressen ikke hever gjeldstaket, kan USA etter 2. august ikke lenger ta opp lån for å finansiere underskuddet på statsbudsjettet.
Staten slipper opp for penger, og finansdepartementet må begynne å velge hvilke regninger som skal betales, velge mellom for eksempel å betjene gjelda eller å utbetale pensjoner, siden det ikke er skatteinntekter nok til alt.
Et slikt utfall vil også føre til store rystelser i det internasjonale finansmarkedet, og til at kredittvurderingsbyråene nedgraderer USAs kredittverdighet, med høyere renter på statsgjeld og forbrukergjeld som resultat.
Både IMF, store finansfirmaer på Wall Street og sjefene i 13 av USAs største banker har innstendig oppfordret Obama og Kongressen til å skjære igjennom og heve gjeldstaket.
Den uforsonlige dragkampen de siste månedene fører trolig til at kredittvurderingsbyråene nedgraderer USA likevel siden de mister tilliten til at Kongressen har evnen til å styre USAs økonomi.
Les også:
Her er eierne av USAs risikofylte statsgjeld
USA forbereder kriseplan
Banksjefer appellerer om en løsning i Kongressen
Tviler på sparepakkene
IMF advarer mot mislighold i USA
Kongressen dynget ned av krav om handling
Bitter stillingskrig om USAs gjeld
USA-kan miste topprating selv om avtale inngås
Verdensøkonomiens skrekkutsikter
- 50 prosent risiko for at USA blir nedgradert
- Dette kan bety slutten på min presidentperiode
Om 21 dager kan de utløse «gigantisk krise»
- Magi kan ikke redde USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.