- Dette gir innhold til det strategiske samarbeidet mellom Norge og Russland i nordområdene, sier statsminister Jens Stoltenberg. Han møtte pressen uformelt i sine egne kontorlokaler etter regjeringskonferansen torsdag.
Se video om Shtokman-avtalen:
Tore Torvund og Åslaug Haga gir håp for leverandørene
Statsminister Stoltenberg om Shtokman-avtalen
Torsdag morgen fikk han en telefon fra Russlands President Vladimir Putin. Beskjeden var at de resterende 24 prosentene i Shtokmans driftsorganisasjon blir tilbudt StatoilHydro. Gazprom eier 51 prosent og franske Total 25 prosent.
- Putin er i likhet med meg opptatt av samarbeidet i nord, han brukte uttrykket strategisk partnerskap i samtalen, sier Stoltenberg.
Får ikke konsesjon i Norge
Dette er ikke første samtale statsministeren har hatt med Putin om Shtokman. For to uker siden snakket de på telefonen om Shtokman og to ganger tidligere i sommer og høst har de hatt møter der Shtokman har stått høyt på agendaen. Men noe politisk press eller løfter om tilsvarende gest andre veien, har det ikke vært, hevder Stoltenberg.
- Vi har støttet, tilrettelagt og ført politiske samtaler, men det er selskapene selv som er ansvarlige og inngår den endelige kontrakten. I denne saken er det ingen spesielle avtaler av myndighetsmessig karakter, sier statsministeren.
- Det er ingen sammenheng mellom Shtokman og andre forhandlinger mellom Norge og Russland, som delelinjer i nord, understreker Stoltenberg.
Stoltenberg er opptatt av at avtalen mellom de to statlige oljeselskapene sikrer samarbeid mellom nabolandene i nord. Og han mener at StatoilHydro kan ivareta interesser Norge har som ikke handler om olje eller gass.
- En av styrkene ved at norske selskaper deltar er at det sikres en høy miljøstandard, mener Stoltenberg
Ingen krav om miljøstandard
- Men det er russiske miljøregler som gjelder i Russland. Kommer dere som eier til å stille spesielle krav til StatoilHydro i dette prosjektet?
- Jeg er sikker på at de bidrar til høyere miljøstandarder. Norske selskaper bringer med seg en slik kompetanse. For eksempel er de veldig flinke til å unngå ulykker.
- Men som eier kan dere stille krav til selskapets handlinger også i utlandet?
- Vi vil stille krav til StatoilHydro som regulerende myndighet, men jeg er sikker på at de bidrar til å heve milljøstandarden, selv om det selvfølgelig er Gazprom som leder prosjektene og konklusjonen tas i samarbeid mellom partnerne, sier Stoltenberg til DN Energi.
Fusjonen la til rette
Stoltenberg mener fusjonen har tilrettelagt for avtalen mellom Gazprom og StatoilHydro.
- Det er klart at for å ta et så stort løft i et så stort prosjekt, må man ha en organisasjon av en viss størrelse, sier han, og innrømmer at det var litt vanskelig å fremheve to norske selskaper som begge ville konkurrere om engasjement i Shtokman.
Han er klar på at StatoilHydro må lykkes internasjonalt for å vokse. Produksjonen på norsk sokkel er på vei ned, og StatoilHydro vil falle med den om de ikke får prosjekter ute.
- Jeg er veldig trygg på at årsaken til at StatoilHydro ble valgt er kompetansen for offshoreutvinning av gass og frakt av gass over lengre områder. StatoilHydro har betydelig erf#229 fra Ormen Lange og Snøhvit, sier han.
Men han mener også det kan være relevant at selskapet er statlig kontrollert og derfor stabilt og ikke gjenstand for mulige oppkjøp, for eksempel.
- Det er viktig at selskapene selv kommenterer de økonomiske betingelsene. Det er en del som gjenstår i forhandlingene, og det er fortsatt fallgruver. Selskapene må vurderer om dette er forretningsmessig forsvarlig. Det viktigste i dag er at StatoilHydro får muligheten til å delta i denne store utbyggingen, sier Stoltenberg.
Alle nyheter om olje-Norge finner du på DN Energi. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.