Den britiske sentralbanken Bank of England besluttet torsdag å holde sentralbankens styringsrente uendret på 0,5 prosent. Sentralbankens rentekomité vedtok samtidig at rammen for oppkjøp av verdipapirer gjennom bankens program for kvantitative lettelser holdes uendret på 375 milliarder pund.

Begge beslutningene var som ventet.

Ukonvensjonell politikk
Den britiske sentralbanken er en av flere store sentralbanker i verden som i etterkant av finanskrisen har tatt i bruk ukonvensjonelle tiltak for å få fart på økonomien igjen. Med renter nær null har sentralbankene vært nødt til å bruke alternative metoder for å presse ned rentene som publikum er stilt overfor.

For å hindre prisnedgang (deflasjon) og bidra til økt vekst, har sentralbanken kjøpt store mengder obligasjonslån i markedene. Oppkjøpene blir gjort for å presse ned rentene på lån med lengre løpetider, som bedrifter og husholdninger gjerne er stilt overfor når de skal lånefinansiere investeringer. Håpet er at økte investeringer sammen med høyere inflasjon vil få i gang igjen hjulene i økonomien.

Oppkjøpene blir gjort ved at sentralbanken skaper nye penger, gjerne omtalt som å trykke penger. En metode som gjerne fører til at en valuta faller i ferdi.

Referatet etter sentralbankens februar-rentemøte avslørte at flere av medlemmene i bankens rentekomité nå ivret for å øke disse oppkjøpene ytterligere. Tre av ni medlemmer, blant dem avtroppende sentralbanksjef Mervyn King, stemte for å øke oppkjøpene. Dessuten ble det noe overraskende diskutert å kutte sentralbankens styringsrente ytterligere. Renten ligger i dag på rekordlave 0,5 prosent og ble forrige gang endret i mars 2009.

Landets påtroppende sentralbanksjef, kanadieren Mark Carney, har allerede signalisert at han vil trykke penger dersom det må til.

Dumper pundet
Utsikter til svak økonomisk utvikling og en sentralbank som bruker utradisjonelle virkemidler for å få fart på økonomien igjen har vært blant faktorene som har bidratt til at pundet har havnet nest øverst på listen over verdens minst populære valutaer denne vinteren.

Å gå short i pundet, det vil si satse på at valutaen faller i verdi, har blitt svært så populært blant spekulantene. Statistikk fra derivatbørsen i Chicago fra slutten av februar viste at pundet var den mest solgte valutaen etter japanske yen.

Aktiviteten i britisk økonomi har falt i fire av de siste fem kvartalene og økonomien har egentlig aldri helt klart å komme på beina igjen etter den kraftige nedturen etter finanskrisen i 2008. I Storbritannia frykter man at økonomien nå er på vei inn i en "triple dip" - en utvikling der økonomien faller inn i den tredje resesjonen etter krisen.

I februar mistet landet toppnoteringen AAA på statsgjelden hos kredittvurderingsbyrået Moody's. Byrået mener det begynner å bli tydeligere og tydeligere at Storbritannias økonomiske vekst «vil forbli svak de kommende årene».

LES OGSÅ:

BAKGRUNN: Billigste pund siden 70-tallet

- Usikkerhet og store spekulative posisjoner

Frykter global valutakrig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.