- Det vil sikkert bli litt ståhei, men jeg tviler på at det blir like sterkt som i Egypt eller Tunisia, sier Thomas Hegghammer, forsker ved forsvarets forsvarsinstitutt og Norges fremste ekspert på Saudi-Arabia.
Den arabiske uroen sprer seg og har nådd verdens største oljeeksportør. Det er varslet demonstrasjoner i Saudi Arabia i morgen etter fredagsbønnen, men ingen har oversikt over oppfordringens appell i befolkningen. Og det er langt fra sikkert at opposisjonen lykkes i å skape uro, mener Hegghammer.
Befolkningen i Saudi-Arabia er nemlig ikke like frustrerte som i andre arabiske land.
Vredens dag
I morgen kommer dagen som opposisjonen i Saudi-Arabia har døpt vredens dag. Ved hjelp av sosiale medier har de forsøkt å motivere til lignende motstand som vi har sett i Egypt, Tunisia og Libya.
Hegghammer understreker at det er umulig å si hva som skjer, men mener det er mindre grobunn for uro i Saudi-Arabia enn i landene der man har fått en revolusjon, eller forsøk på dette.
- For det første så er befolkningen mindre fattig og mindre undertrykket enn i Egypt og Tunisia, sier han.
Det er ikke presse- eller demonstrasjonsfrihet i Saudi-Arabia, men Hegghammer forklarer forskjellen med at politiet i Saudi Arabia i mindre grad bruker vold, fengsling og tortur for å slå ned opposisjon.
- Et delt land
De som skal sette i gang en revolusjon, har rett og slett færre frustrerte sjeler å ta av.
- Det kommer veldig an på hvor i landet en uro starter. Mye av det som skjer nå skjer i østprovinsen, og det er en helt annen sak om enn om det skulle skje i Rihad
Han forklarer at rundt ti prosent at befolkningen i landet er shia-muslimer som med rette protesterer på behandlingen de får av det sunni-muslimske flertallet. I dette området har det vært uro tidligere, og en uro nå vil ikke ryste landet. Det til tross for at det er i dette området de fleste oljeinstallasjonene ligger.
- Det aller meste av installasjoner er veldig godt beskyttet, i og med at shiaene har en historie med voldelige demonstrasjoner, så er det tatt høyde for det, sier han.
Ikke et politisk folk
Et annet historisk element taler også for at det er mindre risiko, mener Hegghammer, og det er at det er liten tradisjon for demonstrasjoner.
- Egypt og Tunisia er land med lang politisk historie. Egypt har hatt et parlament siden 1920 og har en politisert befolkning som har demonstrert i alle tider. Saudi-Arabia er en yngre stat, der det aldri har vært en revolusjon og som er uten en organisert opposisjon.
Et tredje element er at det er de samme menneskene som er fattige og i en etnisk-religiøs minoritet. De vil ikke få den private eliten på sin side noen gang, fordi denne ikke vil krysse religionsgrensen.
I neste omgang derimot...
Men på sikt får denne bølgen av uro i arabiske stater stor betydning, mener Hegghammer, for det er ingen tvil om at liberaliseringen er satt igang.
- Det er mer bekymringsfullt dersom lederskapet, og særlig det religiøse lederskapet, ikke tar inn over seg stemningsskiftet i befolkningen, sier eksperten, og mener å se bekymringsfulle tegn:
- De religiøse lederne ga nylig ut en erklæring der de understreket at det var ulovlig og ikke-islamsk å demonstrere og prinsen som antas å være nummer tre i arverekkefølgen holdt nylig en tale for landets nyhetsredaktører der han viste en temmelig arrogant holdning, forklarer han.
Palasskupp
Likevel tror han ikke det blir en revolusjon i folket. Det er mer sannsynlig med et palasskupp.
- Når den svært gamle kongen dør har landet et etterfølger-problem, sier han.
Problemet består i at det er svært mange potensielle arvtagere i alderen 30-60 år og ingen som er utpekt.
- Det kan fort oppstå en maktkamp, og turbulensen kan påvirke dette til å dreie seg om konservative og progressive krefter.
Uansett hvordan og når omveltningene kommer i Saudi Arabia, mener Hegghammer at det er liten risiko for at oljeinstallasjonene blir skadet, fordi alle involverte er svært klar over hvor avhengige de er av inntektene.
Les også:
Politi mot demonstranter i Saudi-Arabia
<b>Saudi-Arabia skjelver</b>
<b>- Opprøret vil snart komme til Iran</b>
Saudi-Arabias presteråd forbyr demonstrasjoner
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.