Gårsdagens kunngjøring om at Den europeiske sentralbanken (ESB) vil tilføre ytterligere dollar til kriserammede europeiske banker gjør lite med de fundamentale problemene, mener meglere på Wall Street, ifølge Dagens Næringsliv.

Mange europeiske storbanker sitter tungt lastet med statsobligasjoner fra gjeldstyngede land som Hellas, Portugal, Irland, Italia og Spania.

Ikke nok
New York-melger Kenneth Polcari, en ringrev som har jobbet på børsgulvet på New York-børsen i 30 år, sier det er positive nyheter, men at det ikke er nok til å dra hverken børsene eller verdensøkonomien opp av gjørma.

– Etter et par dager med glede kommer oppmerksomheten til å gå rett tilbake til tilstanden i de forskjellige økonomiene. Og det ser ikke bra ut, med de makrodataene som tikker inn nå. Mer dollar til bankene kommer ikke til å løse de fundamentale problemene, sier Polcari til DN.

Heller ikke seniorøkonom Jens Nordvig ved den japanske storbanken Nomura i New York tror sentralbankenes koordinerte grep gjør mye for å rette opp i de underliggende problemene.

- De neste par dagene kommer det til å ha en positiv virkning på markedene, men deretter vil oppmerksomheten vende tilbake til alle forholdene som ikke er blitt løst, sier Nordvig.

- Vel, gjett hva?
Polcari mener i tillegg at den amerikanske økonomien trenger mer enn pengepolitikk for å komme seg opp av hengemyren.

Statsbankens ekstraordinære operasjoner med trykking av penger for kjøp av statsobligasjoner har han lite tro på.

– Vi har brukt 1,5 trillioner dollar på det, men det har ikke hatt den effekten vi ble fortalt. Det er ikke veien å gå, sier Polcari til Dagens Næringsliv.

Han håper at presidenten og hans politiske motstandere i Kongressen snart blir enige om en ekspansiv finansplitikk, men frykter likevel de neste 14 månedene frem mot valget neste høst kan bli preget av manglende politisk handling.

– Mange av representantene er bekymret, fordi de står foran gjenvalg. De vil ikke miste sine jobber. Vel, gjett hva? Andre amerikanere har ikke lyst til å miste sine jobber heller. Politikerne må gjøre det som er riktig for landet, ikke bare det som er riktig for deres gjenvalg, sier Polcari til Dagens Næringsliv.

Les også: - Dette er bare seigpining

Sentralbanker med felles krisetiltak


USA på randen

Han er USAs nye lånekonge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.