Norges største inkassoselskap Lindorff har på DNs forespørsel laget en oversikt over hvordan inkassosaker fordeler seg utover landet.

Lindorff har en markedsandel på vel 30 prosent, og har detaljert kunnskap om 90 prosent av skyldnere i Norge.

Blant bedrifts- og privatkunder samlet merker Lindorff at oljesmellen siste halvannet år har begynt å gi store regionale forskjeller i antall nye inkassosaker. Antall aktive saker og saker som ender med betalingsanmerkninger vokser klart sterkest i Aust- og Vest-Agder.

  • På ett år er veksten mellom åtte og 12,6 prosent i Agder-fylkene.
  • Også Oslo har en stor vekst i inkassosaker, men det forklares for det meste med befolkningsvekst.
  • Trenden er best i vestlandsfylkene Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, der det er mellom fire og seks prosent færre saker i år.

På landsbasis er det omtrent flat utvikling i antall inkassosaker.

Les også: Mer inkasso blant pensjonistene dnPlus (DN pluss)

«Bekymringsfull»

– Utviklingen på Sørlandet er bekymringsfull, og vi tror det har sammenheng med færre oppdrag for leverandørene til olje- og offshorebransjen, og et svakere arbeidsmarked i regionen, sier Lindorff Norge-sjef Anette Willumsen.

Så langt har ikke sakene gitt et høyere nivå i betalingsanmerkninger på Sørlandet. En inkassosak ender med anmerkning hvis regningene ikke betales i tide. En oversikt over antall personer med anmerkninger viser at Agder-fylkene fortsatt kommer ut omtrent på landssnittet, som er rundt 5,5 prosent.

På denne oversikten er det andre regioner som utmerker seg.

  • Det er Finnmark, Østfold, Hedmark og Telemark som har flest personer med betalingsanmerkninger i forhold til innbyggertallet.
  • Også her er det vestlandsfylkene Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal som kommer best ut.

Urolig for Rogaland

Analysesjef Nils Staib mener en negativ utvikling i arbeidsmarkedet i Rogaland vil gjøre at antall saker antakelig blir flere lenger vest. Først vil det kunne føre til vekst i antall inkassosaker.

– Vi har fulgt utviklingen i Rogaland nøye, og enn så lenge er utviklingen stabil. Historisk lave renter er en del av forklaringen, og mange gjestearbeidere har flyttet hjem igjen. Det neste året tror vi veksten i inkassosaker blir synlig også her, sier Staib.

Les også: Nordmenn betaler ned inkassogjeld før sommeren (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.