Småbarnsforeldrene gjør rent bord i kampen om partnerposisjonene
Vi er ti kvinnelige partnere ved Oslo-kontoret i vårt advokatfirma, alle med barn, stort sett to eller tre. De fleste nye mannlige partnere de siste ti årene er småbarnsfedre.
Rokkan legger uten videre til grunn at de som blir partnere i de største advokatfirmaene i Norge, er barnløse kvinner og menn, eller kvinner og menn med hjemmeværende ektefeller. Og at partnerskap er en mulighet som kun åpner seg for den som jobber 80 timer i uken.
Dette er feil. I Wikborg Rein er vi ved Oslo-kontoret ti kvinnelige partnere. Aldersspennet er fra 36 til 61 år. Vi er fra forskjellige steder i landet. Vi jobber innenfor ulike fagfelt; alt fra internasjonal voldgift, bærekraft, compliance, fornybar energi og transaksjoner. Det vi har til felles, utover at vi er kvinner, er at vi alle har barn. Stort sett to eller tre.
Det er for øvrig forsvinnende få mannlige partnere som er tatt opp de siste ti årene som ikke er småbarnsfedre. Hjemmeværende ektefeller er det langt mellom – de fleste av oss har ektefeller som også har spennende og krevende jobber.
Wikborg Reins partnere – eller ansatte – er ikke unike i denne sammenheng. Flertallet i både Thommessen, Bahr, Wiersholm og Schjødt er formodentlig også foreldre for både små og store barn.
Det er ikke tvil om at vi ofte står i spagaten mellom kjøring til fotballtrening, teamsmøter, dugnader og korte frister. Mannlige som kvinnelige partnere er selvfølgelig hjemme med sykt barn, vi smører ski og er trenere eller heiagjeng på fotballkamp. På deling med ektefellen hjemme.
Det går sikkert en kule varmt hjemme hos mange av oss fra tid til annen. På samme måte som det gjør hjemme hos par der begge jobber turnus; leger, sykepleiere eller politifolk. Eller hos økonomene, revisorene, ingeniørene og journalistene.
Det er selvsagt riktig at et hektisk liv som partner i et stort advokatfirma er krevende. I Wikborg Rein, som hos våre konkurrenter, stiller klienter og kolleger høye krav. Det er en prestasjonskultur som ikke passer for alle. Dette er helt sikkert et fornuftig poeng for DN å få frem, og det er riktig at mange velger andre alternativer. Men DNs fremstilling er helt blottet for det andre perspektivet – nemlig at det finnes en hel haug med eksempler på det motsatte.
Advokatbransjen må, som alle andre bransjer, tåle kritisk søkelys. Det er riktig og viktig. Til tross for at vi i Wikborg Rein har kolleger fra 25 land, har vi fortsatt en god vei å gå på flere områder, både når det gjelder kvinner og minoriteter. Det gjelder både blant partnere og ansatte. Dette jobber vi med, og oppmerksomheten som blant andre klientene har gitt tematikken, har nok vært en viktig motor for å få fart på dette arbeidet.
Å være partner i et stort forretningsadvokatfirma er ikke en 9-16-jobb, og for enkelte blir det vanskelig å kombinere med familieliv og hobbyer. Men en ting er sikkert: I konkurransen om partnerposisjonene er det småbarnsforeldrene som gjør rent bord.