Exxon saksøker aksjonærer. Hva nå Oljefondet?
Investorene som styrer det norske folks sparegris sverger til aktivt eierskap. Men hva gjør de når selskapene svarer med søksmål?
Oljefondet introduserte i 2022 en klimaplan som i stor grad baserer seg på at dialog vil føre til at selskapene selv tar innover seg den økonomiske risikoen klimaendringene innebærer. Signalene fra Exxon tilsier at selskapet neppe vil få en oppvåkning med det første. Selv om dialog er fondets foretrukne verktøy, er det viktig at fondet nå viser at dialog og nedsalg ikke utelukker hverandre, men er to verktøy som henger sammen.
Hvilken effekt har egentlig gulroten hvis selskapene vet at pisken aldri vil bli brukt?
Det er grunn til å tro at Exxon-saken kun er den første av mange saker hvor Nbim må vurdere om selskaper virkelig tar klimarisiko på alvor. Ifølge deres egen rapportering er det kun en fjerdedel av selskapene i porteføljen som har satt seg troverdige netto nullmål, til tross for at slike mål er et absolutt minimum for å kunne håndtere klimarisiko. Det investorene i Nbim frykter aller mest er at omstillingen kommer så sent at det vil bli kaos på markedene. Dess lenger de venter på at selskaper skal endre adferd, dess mer øker risikoen for at omstillingen kommer for sent.
I Exxons tilfelle er det ikke bare snakk om fravær av tiltak, det er aktiv motarbeidelse av aksjonærer som ønsker å endre selskapets retning. Nbim har presentert sine forventninger, de har hatt aktiv dialog og de har brukt stemmeretten sin.
Et annet alternativ er å sende saken videre til Etikkrådet, for å vurdere om Exxons oppførsel bryter med de etiske retningslinjene Stortinget har satt for fondet. Men det er usikkert om de vil ha hjemmel til å foreslå ekskludering.
Hvis Oljefondet virkelig mener at klimarisiko utgjør en reell finansiell risiko, så må de også anerkjenne at selskaper som ikke tar denne risikoen på alvor ikke lenger kan være en del av porteføljen. Det er åpenbart noen utfordringer med å selge seg ut av store investeringer, men det kommer stadig flere eksempler på fond som har valgt denne strategien.
Det er på tide å skille klinten fra hveten. Det er hverken moralsk eller økonomisk fornuftig å investere i selskaper som ikke tar innover seg at det grønne skiftet er her. Nbim har forsøkt å påvirke, med alle verktøyene de har tilgjengelig, dessverre uten hell.
Fremfor å bruke ressurser på selskaper som Exxon må Oljefondet prioritere å påvirke de selskapene som faktisk viser tegn til endring. Det er på tide å selge seg ut av Exxon.