Klimapolitikken trenger både kvoter og omstilling
Befolkningsvekst, høy økonomisk aktivitet og effektjustering av enkelte klimatiltak bidrar til at utslippene nå anslås å bli høyere enn tidligere antatt.
Heldigvis er norsk klimapolitikk mer fornuftig enn begge disse ytterkantene.
Kvotehandel mellom bedrifter i EUs kvotemarked er et godt og viktig verktøy i klimapolitikken. Det er riktig som DN påpeker, at utslippskutt er bra for klima uansett hvor de skjer.
Fylkesnes på sin side har rett i at det spiller en rolle om utslipp kuttes i Norge. Kvotepris alene vil ikke redusere utslippene raskt nok. Omstilling i Norge er dessuten avgjørende for fremtidens konkurransekraft og jobber. Derfor skal vi fremover bruke 2,8 milliarder kroner på klimatiltak og energieffektivisering i industrien. Regjeringen støtter også teknologiutvikling gjennom Enova, og investerer i havvind og karbonfangst og -lagring.
Befolkningsvekst, høy økonomisk aktivitet og effektjustering av enkelte klimatiltak bidrar til at utslippene nå anslås å bli høyere enn tidligere antatt. Derfor sier vi to ting.
Først: Fremover er ambisjonen at utslippene fra transport, jordbruk, avfall og bygg skal skje i Norge.
For det andre: Vi åpner for å dekke inn underskuddet som ligger bak oss med et begrenset antall kvoter vi har tilgjengelig, samtidig som vi skal jobbe for å tette gapet.
Kvoter er bra, omstilling også. Og Dagens Næringsliv og SV har på hver sin kant litt rett – og litt feil. Sånn er det jo ofte.