Innlegg: Nedstengningen av butikker i kjøpesentrene er dårlig begrunnet

Kjøpesentrene og butikkene i kjøpesentrene har veldig god kontroll på smitteverntiltakene. Fortsetter vi med stengte butikker, må vi til slutt feire vaksineseieren over virusvariantene på en økonomisk branntomt.

Sentrene har god plass, det er lange åpningstider, avstandsmarkeringer mellom kundene er tydelige, alle bruker masker, håndsprit er tilgjengelig; skriver Hans Jørgen Mørland.
Sentrene har god plass, det er lange åpningstider, avstandsmarkeringer mellom kundene er tydelige, alle bruker masker, håndsprit er tilgjengelig; skriver Hans Jørgen Mørland.Foto: Per Thrana

Handelen følger selvsagt lojalt alle påbud og anbefalinger fra myndighetene for å begrense koronasmitten. Det gjør vi selv når den siste nedstengningen virker som om man sender et korps av brannbiler etter en brann som startet for fire uker siden og som nå er på ulmestadiet.

Butikker stenger og tusenvis av ansatte har ingen jobb å gå til i hele det sentrale østlandsområdet. Noen av butikkene vil ikke overleve, mange vil miste jobben for godt dersom nedstengningen varer utover denne uken.

En britisk mutant får skylden. Men myndighetene har ansvaret.

Den sosiale nedstengningen av Oslo som ble innført av byrådet 10. november var i ferd med å virke. Over det meste av landet har vi sett en bratt synkende smittetrend i flere uker.

Utbruddene av den mer smittsomme britiske koronamutanten begynte ved juletider, men ble oppdaget først for noen dager siden. Selv om man ikke visste at denne varianten var her, greide man likevel i det store og hele å kontrollere den ved å følge de strenge smitteverntiltakene som alt var innført.

Likevel stenger regjeringen ned nesten all handelsvirksomhet i 25 kommuner med godt over en million mennesker, med et særlig fokus på kjøpesentre. Begrunnelsen fra Helsedirektoratet er at man i kjøpesentre «anser trengsel og klyngedannelser i fellesområder i og rundt kjøpesentre som en særlig utfordring».

Faktum er at kjøpesentrene ikke er stengt, det er butikker i kjøpesentrene som stenger.

Man kan lure på hvor ekspertene handler. Hadde de gjort det på kjøpesentre på Østlandet de siste månedene, ville de ha sett følgende:

  • Kjøpesentrene og butikkene i kjøpesentrene har veldig god kontroll på smitteverntiltakene.
  • Det er god plass i sentrene, det er lange åpningstider, avstandsmarkeringer mellom kundene er tydelige, alle bruker masker, håndsprit er tilgjengelig ved inngang, utgang og inne i butikkene.
  • Det er vakthold, begrensning på antall kunder inne i butikkene, og de ansatte i kassene har særlig vern.
  • De fleste kundene kommer med egen bil, og det er godt med parkeringsmuligheter.
  • Kundene oppfører seg stort sett i henhold til smittevernkravene.

Handelsnæringen er den suverent største arbeidsgiveren i Norge, med nær 400.000 sysselsatte. Veldig mange av disse arbeidsplassene ligger i det geografiske området som nå er stengt ned. Mange av arbeidsgiverne er små virksomheter med få ressurser til å håndtere en total nedstengning, selv over kort tid.

Skadevirkningene av å ta ut store deler av handelen er mye verre enn i de fleste andre sektorer og rammer svært mange kvinner og unge mennesker, som er overrepresentert i butikkverdenen.

Bortsett fra dagligvarekjedene har handelen lav oppmerksomhet i politikken og er nok gjennomgående mer lavmælt enn andre næringer som rammes av pandemitiltakene. Men politikerne har et selvstendig ansvar for å forstå hvor brutalt og alvorlig de siste tiltakene rammer handelen og de ansatte der. Det er ikke noe man kan møte med et skuldertrekk.

Enkelt sagt: Smitten går nedover med en streng overholdelse av de tiltakene som gjaldt for et par uker siden. De virker også på den britiske mutanten.

Jeg skjønner regjeringens behov for å vise handlekraft. Men å stenge ned nesten en fjerdedel av Norge i jakten på en mutant som dukker opp her og der, kan gi et inntrykk av at noen har sett for mye på «Fear the walking dead», «Contagion» eller lignende dramastoff.

Fortsetter vi med stengte butikker i noen uker kan vi om en tid feire vaksineseieren over virusvariantene på en økonomisk branntomt.

Publisert 27. januar 2021, kl. 18.32Oppdatert 27. januar 2021, kl. 18.32
KoronakrisenKoronadebattSmittevernHandelKjøpesenter
Eavis