Innlegg: La oss lære av frie samfunn, ikke diktaturer

Demokratier i øst og vest blir satt på prøve. Hittil har vi klart å håndtere krisen uten å følge Beijings eksempel.

Rosen av kommunistregimet spiller rett inn i Beijings forsøk på å styrke sin internasjonale standing. Til tross for at viruset oppstod i Kina, skriver Trine Skei Grande i innlegget. Turister fra landsbygden poserer på Tiananmen Square i Beijing.
Rosen av kommunistregimet spiller rett inn i Beijings forsøk på å styrke sin internasjonale standing. Til tross for at viruset oppstod i Kina, skriver Trine Skei Grande i innlegget. Turister fra landsbygden poserer på Tiananmen Square i Beijing.Foto: Per Ståle Bugjerde
Koronautbruddet setter oss på prøve. Vi begrenser hverdagsfriheten, men ivaretar demokratiet. Samtidig bruker Erik Solheim og andre dette som en anledning til å skryte av diktaturer og «sterkt lederskap». Henning Kristoffersen skriver at «autoritære regimer kan ha sine styrker» (begge innlegg i DN 6. april).

Vi er et demokrati og må komme oss gjennom denne krisen som et demokrati. Det kan ingen diktaturer lære oss.

Solheim er ikke alene om å forherlige Kinas rolle. Rosen av kommunistregimet spiller rett inn i Beijings forsøk på å styrke sin internasjonale standing. Til tross for at viruset oppsto i Kina.

Kommunistregimet forsøker å fylle den lederrollen i FN som Trump abdiserer fra. Makten bruker de blant annet til å nekte Taiwan medlemskap i Verdens helseorganisasjon (WHO). Det lille landet med 23 millioner innbyggere har vært blant de dyktigste til å stoppe koronaspredning. Alt det måtte de ordne uten hjelp WHO. Fordi Kina utelukker dem.

Jeg er fristet til å sitere Erik Solheim, som skrev at vi må «anerkjenne en felles menneskelighet». Det gjelder også for Kina ovenfor Taiwan.

Kina har vært sjenerøse med å dele smittevernutstyr, men Norge, Canada, Nederland og Spania har alle mottatt defekt utstyr. I mellomtiden fortsetter Beijing å undertrykke intern uenighet. Forretningsmannen Ren Zhiqiang er fengslet. Han kritiserte måten Xi Jinping håndterte utbruddet på. Dr. Li Wenliang ble forsøkt truet til stillhet, det samme ble forskeren Shi Zhengli.

Flere demokratier har håndtert korona på en god måte. Både i Asia og Europa. Samtidig ivaretar de demokratiet og de frie institusjonene våre. Åpenhet er avgjørende for at smittespredningen nå avtar i Norge. Vi har gitt plass til kritiske stemmer. I et lukket samfunn kunne vi kanskje ha levert raskere løsninger, men ikke bedre løsninger.

I dagens kaotiske situasjon er det mange land vi kan lære av. Demokratier i øst og vest blir satt på prøve. Hittil har vi klart å håndtere krisen uten å følge Beijings eksempel.

Når historien om koronautbruddet blir skrevet, vil ikke historikerne være nådige i sine vurderinger av Xi eller Trump. Heltene i denne fortellingen er Li og Shi. De kjempet for åpenhet i et samfunn der ordet ikke er fritt.

Demokrati og åpenhet trumfer alltid diktatur og sensur.

Publisert 19. april 2020, kl. 17.10Oppdatert 19. april 2020, kl. 17.10
KoronavirusetKoronadebattDemokratiDiktaturKina