Misforstår vår forretningsmodell og verdiskaping

Ole André Hagen i First Fondene kritiserer kostnadsøkningen i Statkraft de siste årene – kraftproduksjon har ikke økt tilsvarende. Han misforstår vår forretningsmodell og hvordan vi skaper verdier.

Fem av de største vannkraftverkene i Norge skal ombygges for flere titall milliarder kroner, skriver konsernsjef Birgitte Ringstad Vartdal. Bildet: Magasinet til Svartisen kraftverk.
Fem av de største vannkraftverkene i Norge skal ombygges for flere titall milliarder kroner, skriver konsernsjef Birgitte Ringstad Vartdal. Bildet: Magasinet til Svartisen kraftverk.Foto: Statkraft

Stortinget har gitt Statkraft i oppdrag å skape høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer, å eie norske vannkraftressurser og opprettholde et internasjonalt ledende energiselskap med hovedkontor i Norge.

Verdiskaping for et selskap som Statkraft vises dels gjennom betaling av utbytte til eier og dels gjennom verdiøkning på aksjene i selskapet. Statkraft har siden 2018 betalt 60 milliarder i utbytte og doblet verdien av selskapet, en økning på 150–200 milliarder.

Verdsettelsesmodellene som er brukt viser at om lag halvparten av verdiøkningen skyldes god utvikling av selskapets virksomhet, og den andre halvparten skyldes økte forventninger til fremtidige kraftpriser.

Birgitte Ringstad Vartdal
Birgitte Ringstad VartdalFoto: Per Thrana

Statkraft har siden 2018 fulgt en strategi som dels handler om å videreutvikle norsk vannkraft, dels om å vokse lønnsomt ved å bygge ny vind- og solkraft her i Europa og i utvalgte andre land, og dels om å utnytte kunnskapen vi har om energimarkedene til å drive lønnsom krafthandel og å tilby skreddersydde grønne kraftavtaler til industrien.

Statkraft har i dag rundt 500 fornybarprosjekter under utvikling i og utenfor Europa. Denne porteføljen er et resultat av strategien vi la for å ta del i den kraftige veksten vi så komme innen sol- og vindkraft. Strategien har tjent Statkraft og staten som eier svært godt.

Ole André Hagen
Ole André HagenFoto: Øyvind Elvsborg

Vi er nå et av Norges mest verdifulle selskaper, samtidig som vi opprettholder posisjonen som et ledende energiselskap. Statkraft har skapt mange nye arbeidsplasser i en lønnsom fremtidsnæring, som er bra for sikker kraftforsyning og bra for klimaet.

De norske vannkraftverkene har siden utbyggingen på 1950-, 60-, og 70-tallet produsert veldig mye energi med få ansatte. Kraftverkene er blant de mest effektive i verden, men både de og demningene trenger vedlikehold og reinvesteringer for å kunne produsere videre som i dag.

I tillegg planlegger vi ombygginger av fem av de største vannkraftverkene i Norge for å tilpasse dem til et energisystem med større kraftprissvingninger, der det både er viktig og mest lønnsomt å kunne produsere mer kraft på kortere tid.

Dette er prosjekter på flere titall milliarder kroner, og derfor har Statkraft de siste årene økt aktiviteten og bemanningen betydelig innen norsk vannkraft.

Prosjektene øker ikke kraftproduksjonen vesentlig, men bevarer og øker verdien av vannet.

Fornybarutbygginger tar fort åtte til ti år, men når anleggene først begynner å produsere vil de gi inntekter i mange tiår.

Når det gjelder veksten i sol- og vindporteføljen de siste årene, verdsettes prosjektene langt høyere enn kostnadsøkningen knyttet til å få dem bygget. Samtidig er det en del av vår forretningsmodell å selge noen av sol- og vindprosjektene når de er ferdige. Dette gir ikke ny kraftproduksjon for Statkraft, men det gir gevinst og frigir kapital for selskapet, og det øker kraftproduksjonen og energisikkerheten i landene vi opererer i. Prosjektene vi så langt har solgt, har skapt betydelige verdier.

Fremover forventer vi å møte selskapets avkastningskrav med god margin også på den delen av sol- og vindkraftporteføljen hvor vi ennå ikke har tatt investeringsbeslutning.

Statkraft har nå flere lønnsomme investeringsmuligheter enn vi har kapital til å realisere. Derfor besluttet vi i fjor å spisse strategien og selge oss ut av flere land og teknologier. Prosjektporteføljen gir oss fleksibilitet i en verden der det er økt usikkerhet i energimarkedene. Fremover vil vi prioritere investeringer og innsats på kjerneaktivitetene. Virksomhetene vi selger vil få nye eiere, mens antall ansatte og kostnadene i Statkraft vil bli redusert så snart nedsalgene er gjennomført.

Våre dyktige medarbeidere er en helt avgjørende del av det å lykkes med strategien. At Statkraft skaper lønnsomme arbeidsplasser i Norge og de andre landene vi opererer i er etter vår mening et tegn på at vi lykkes, og ikke et problem.

Publisert 30. mars 2025, kl. 16.03Oppdatert 30. mars 2025, kl. 16.03
StatkraftEnergiStatlig eierskapVannkraftVindkraft
Eavis