- Sentralbanksjefen sa det best, at nå går vi fra særstilling til omstilling, sa administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge på DNs vekstkonferanse onsdag.
Hun mener Norge sliter med ett problem.
- Det er det norske folks tro på at vi klarer omstilingen. Vi tror Norge er en sinke på innovasjon, sier hun.
Tre grunner
Krohn Traaseth peker på at Norge kommer dårlig ut i internasjonale målinger på innovasjon.
- Det etablerer en slags sannhet som forskere og politikere beror seg på. Det lages planer på at vi er middelmådige. Vi er på ingen måte en lat nasjon, men har vi faktisk blitt så late at vi slutter å stille spørsmålstegn når EU kaller oss middelmådige?
Ifølge henne er det tre grunner til at vi faktisk vil klare omstillingen:
- Vi har gjort det før, på 1970-tallet. Vi hadde en maritim kunnskap og industri før oljen
- Vi har allerede en kunnskapsbasert økonomi. Vi er høyt utdannede
- Vi gjør som vi vil. Norske arbeidstakeres evne til å ta initiativ og løse problemer på egenhånd er unik
Må bidra til vekst
Krohn Traaseth mener at omstillingen er nødt til å bidra til en ny og annerledes vekst.
- Vi har vært i en særstilling hvor 50 til 60 prosent av våre eksportinntekter er knyttet primært til én næring. Den vet vi at blir mer og mer redusert. Omstillingen må bidra til at vi klarer å få flere ben å stå på, eller så klarer vi ikke å finansiere velferdssamfunnet vårt. Det handler om nye oppstartsselskaper og det handler om revitalisering og vekst i eksisterende bedrifter og næringer, sier hun.
Ifølge Krohn Traaseth er det mye bra med norsk omstillingsevne.
- Det som kjennetegner den er at når det virkelig gjelder, så mobiliseres alle til pumpene. Nå har vi anledning til å gjøre ting litt før vi kanskje har kniven helt på strupen. Spørsmålet blir om vi klarer den mobiliseringen. Vi skal bidra der vi kan. Jeg har tillit til at når vi får kniven på strupen, så klarer vi det, sier Krohn Traaseth.
Utfordrende, men nødvendig
Innovasjon Norge er selv inne i en omstillingsfase og Krohn Traaseth legger ikke skjul på at det er en utfordrende tid.
- Vi har fått over 800 millioner ekstra på statsbudsjettet som skal ut til norsk næringsliv. Det klarer vi å gjøre ved å balansere fokuset vårt på internt arbeid og kunderettet innsats. Frem til nå viser alle rapporter at vi klarer det, vi er faktisk mer effektive nå enn tidligere selv om vi er i en krevende situasjon.
- Dette er en utfordrende oppgave. Det å skulle nedbemanne samtidig som vi bygger ny strategi for fremtiden er kjempeutfordrende, men helt nødvendig i omstillingen av Innovasjon Norge for 2025, understreker hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.