Skagen-fondenes stjerneforvalter Kristian Falnes er ilagt en bot på 350.000 kroner for å ha gitt innsideinformasjon videre.

I en telefonsamtale med en megler i Handelsbanken 15. januar 2009 godtok Falnes at han ble innsider i veiprisingsselskapet Q-Free. Han ble fortalt at Handelsbanken jobbet med å kjøpe inntil 24,3 prosent av aksjene i selskapet for en kunde.

Likevel videreformidlet han opplysninger om oppdraget til styreleder Ole Jørgen Fredriksen og toppsjef Øyvind Isaksen i Q-Free samme dag, heter det i forelegget fra Økokrim.

Les også: Mistenker urent aksjesalg

Fryktet ulik informasjon
Falnes godtar ikke boten.

- Grunnen er at vi mener at vi ikke har gjort noe ulovlig. Vi mener at ledelsen og styreformannen i Q-Free i den aktuelle situasjonen var den rette vedkommende og ikke uvedkommende, som er kriteriet for å bryte loven. Det var veldig spesielle omstendigheter knyttet til Q-Free den aktuelle dagen, sier Kristian Falnes til DN.no.

Kontraktstildelinger
Falnes peker på at han reagerte på tidspunktet han ble kontaktet at Handelsbankens megler på, ettersom Q-Free på dette tidspunktet var i sluttfasen av anbud på flere store kontrakter, blant annet i Slovakia.

Dagen før Falnes ble kontaktet av Handelsbanken hadde kursen i Q-Free falt 15,8 prosent fra 8,40 kroner til 7,10 kroner. Ifølge Falnes dumpet sveitiske Credit Suisse aksjer i markedet.

Dagen etter, den 15. januar 2009, ble Falnes kontaktet av Handelsbankens megler som ønsket å kjøpe en stor post for mellom 9,00 og 9,50 kroner av Skagen-fondene. Fondet Skagen Vekst eide på dette tidspunktet 3,5 millioner aksjer i Q-Free, tilsvarende 5,8 prosent av selskapet.

- Da fremsto tilbudet som godt i forhold til sluttkurs dagen før, sier Falnes.

I ettertid er det kommet frem at det var Q-Frees hovedkonkurrent, det østerrikske selskapet Kapsch, som sto bak tilbudet om å kjøpe en stor post i Q-Free. Kapsch var blant selskapene som konkurrerte med Q-Free om tildelingen av flere store kontrakter i januar 2009. På tidspunktet Falnes ble kontaktet av Handelsbankens megler var det imidlertid ikke kjent i markedet at Q-Free hadde sikret seg flere storkontrakter foran nesen på Kapsch.

Les også: Gigantkontrakt til Q-Free

- Luktet vondt
Falnes mente imidlertid at budet var for lavt og ikke representativt for selskapets verdi. Fra samtalen med Handelsbanken skjønte han imidlertid at det var en kjøper i markedet som ønsket en stor post i Q-Free. Han fikk mistanke om at det var ulik informasjon i markedet og kontaktet derfor styreleder og ledelse i Q-Free.

- Jeg tolket det som et oppkjøpsforsøk, som jeg mener det var berettiget å videreformidle til selskapet, slik at selskapet kunne vurdere om det var ulik informasjon om kontraktstildelingene som de sto overfor, sier Falnes.

- Var du klar over at dette kunne bli en sak da du gjorde dette?

- Der og da var det en vurdering. Den vurderingen jeg gjorde var at dette var så spesielt og dette luktet så vondt.

Han fryktet at det var ulik informasjon i markedet om tildelingen av kontraktene, og siden han selv ikke visste om kontraktstildelingene mener han at han heller ikke kunne vurdere om kjøperen prøvde å utnytte slik informasjon.

- Da jeg i ettertid ble kjent med at det var hovedkonkurrenten Kapsch som var kjøper, så det bare enda mer grisete ut, sier Falnes.

Betydelig pengestraff

 

Statsadvokat Henrik Horn bekrefter at det nå blir rettsak i Stavanger Tingrett ettersom Falnes ikke har godtatt boten. Horn forklarer at Økokrim i enkelte tilfeller velger å gi ut bøter fremfor å kjøre saken i rettsapparatet, dersom saken er av mindre alvorlighetsgrad.

Å gi innsideinformasjon videre kan straffes med bøter eller fengsel inntil ett år. Til sammenligning har markedsmanipulasjon og innsidehandel en øvre strafferamme på seks år.

- Vi mener at det er riktig i denne saken at han skal betale en betydelig pengestraff, sier Horn til DN.no.

Belastende
Falnes sier at han forventer at det nå blir rettsak siden han ikke godtar boten.

- Vi er innstilt på å forsvare oss i retten, sier forvalteren.

- Frykter du at saken vil skade Skagen-fondenes omdømme?

- Ord som Økokrim og forelegg og innsideinformasjon er belastede ord, men vi mener vi har en god sak og vi mener at vi har handlet med veldig gode hensikter. Hensikten var å kunne forhindre en overtagelse basert på potensiell innsideinformasjon. Og ivareta markedets integritet og ivareta våre andelseieres interesser. Jeg mener vi har en god historie å fortelle. Men det er aldri kjekt å få sitt firmanavn koblet til Økokrim og forelegg. Vi skulle selvfølgelig vært den foruten, sier Falnes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.