Økokrim har tiltalt tre menn i forbindelse med ulovlig innsidekjøp av aksjer i det norske børsnoterte oljeselskapet Rocksource. To av de tiltalte var ansatt i oljeserviceselskapet Baker Hughes, melder Økokrim torsdag.
Les også: Rykteflom herjet (for abonnenter)
- Vi ble et mål ettersom effekten av et funn var størst for oss, mener toppsjef Roar Tessem i oljeselskapet Rocksource.
Ettersom de tre personene er tiltalt, men ikke dømt, ønsker ikke Tessem å anslå hvorvidt aksjekjøpene det er snakk om var ulovlige eller ikke.
- Det var ifølge Økokrim et oljeserviceselskap som fikk tilgang på informasjonen, og de mener det ble handlet på informasjonen dette selskapet satt på, sier Tessem.
En av de tre tiltalte i saken hevder han ikke handlet på ulovlig innsideinformasjon.
Aksjen opp 118 prosent
Etter at Rocksource i en børsmelding den 6. mars 2014 annonserte et olje- og gassfunn i letebrønnen, steg kursen på selskapets aksjer med 118 prosent, fra 1,07 kroner til 2,33 kroner. Etter at selskapet ble kjøpt opp av oppkjøpsfondet Hitecvision tildigere i år, ble selskapet tatt av Oslo Børs.
Han sier at Rocksource selv har gode rutiner for innsidehandel, og at ingen av hans ansatte har vært involvert i ulovligheter knyttet til denne saken. Tessem understreker at han ikke var i selskapet da saken oppsto.
- Når vi nærmer oss en situasjon som vil være svært betydelig for oss, slik som Pil-funnet var, setter vi opp innsidelister over alle som har informasjonen, og de navnene har myndighetene tilgang til hele tiden, sier han.
Han mener det var naturlig at Rocksource var et mål for eventuelle som søkte innsideinformasjon som følge av de potensielle effektene på aksjekursen i selskapet.
- Vi var børsnoterte og et lite selskap. Det ligger i sakens natur at vi vil få en langt større effekt på vår aksjekurs ved et slikt funn enn hvis for eksempel Exxon Mobil gjorde det samme, sier han.
Tessem opplever at tiltakene, lovene og reglene knyttet til innsideinformasjon er tilstrekkelige:
- Det er jo veldig strenge lover, tiltak og rutiner som selskapene iverksetter for å motvirke innsidehandel. Disse tiltakene og lovene opplever jeg som effektive, og jeg har ingen grunn til å betvile dette.
Ingen kommunikasjon med Baker Hughes
Feltet det er snakk om er Pil-feltet i Norskehavet, der et annet selskap enn Rocksource er operatør.
- Det har ikke vært noe kommunikasjon mellom Rocksource og Baker Hughes knyttet til denne saken, sier han.
Tessem forklarer hvordan slik informasjon kan spre seg blant forskjellige aktører i et oljefelt:
- Dialogen om feltet går direkte mellom oljeserviceselskapene og operatøren. At info blir tilgjengelig for personer med tilknytning til disse operasjonene skjer gjennom at oljeserviceselskapene og personene som jobber i dem sitter med direkte kunnskap om feltet. Ettersom disse selskapene tilbyr tjenester til riggen, vil de kunne sitte på informasjon om eventuelle funn, sier Tessem.
Kjøpte aksjer for 826.500
Økokrim mener to av de tre tiltalte skal ha fått urettmessig tilgang på informasjon hos sin arbeidsgiver, Baker Hughes, om resultater fra prøveboring av en letebrønn på Pil-feltet i Norskehavet.
Informasjonen var relatert til at det var påvist hydrokarboner i letebrønnen. Den tredje personen som ikke var ansatt i oljeserviceselskapet, skal ha fått slik informasjon fra den ene medtiltalte.
Alle tre var kjent med at informasjonen som de fikk ikke var offentlig kjent og kunne føre til kursstigning på aksjene, ifølge Økokrim. Likevel skal to av de tiltalte, en 39-åring Baker Hughes-ansatt og en 62-år gammel mann som ikke tilhørte selskapet, ha kjøpt aksjer i Rocksource for henholdsvis 26.500 og 800.000 kroner.
Det har ikke lyktes DN å få en kommentar fra Baker Hughes.
Les også på DN.no:
Gjør kule på oljenedtur – for tredje gang (krever innlogging)
- Det er veldig lett å tjene penger
Se DNTV: Malala glad for samarbeidet med Erna Solberg
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.