Dagen startet i rødt, og investorene hadde nok fredagens tunge aksjeras friskt i minnet. Rekordhøy oljepris og rekordsvak dollar hjalp nok heller ikke på humøret.

Den første halvtimen var markedet avventende før dagens viktigste indikatorer.

De amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks (ISM-indeksen) falt til 48,3 i februar fra 50,7 i januar. Indeksen er utformet slik at målinger under 50 tilsier en sammentrekning i økonomien.



Nok en dårlig nyhet i den lange rekken av dårlige nyheter fra amerikansk økonomi de siste månedene. Men til tross for at indeksen altså havnet under 50, ristet aksjemarkedet av seg mye av skuffelsen rimelig fort.

Et par timer midt på dagen svingte de toneangivende indeksene seg faktisk over nullpunktet.

Det kan nok ha sammenheng med at ISM-indeksen kom inn bedre enn ventet. På forhånd ventet ekspertene en indeks på 48,0, ifølge Bloomberg News.

Heller ikke svake tall for byggeinvesteringene, som var ned 1,7 prosent i januar, så ut til å plage markedet nevneverdig mandag. På forhånd var det ventet en nedgang på 0,7 prosent, ifølge Bloomberg News.

Les mer: Svake USA-tall

- Vi vet at vi har en svak økonomi, sier sjeføkonom Michael Darda i MKM Parnters til CNNMoney.

Den oppsummeringen er det nok mange andre aktører i markedet som kan skrive under på. Indeksene på New York-børsen klarte i alle fall å hente seg noenlunde inn igjen, etter å ha svingt kraftig ned et par timer før handelen ble avsluttet.

Industritunge Dow Jones Industrial endte ned 0,06 prosent, mens det for den langt bredere S&P 500-indeksen til slutt kunne noteres en fremgang på 0,05 prosent.

På Nasdaq gikk det noe tyngre. Nasdaq Composite-indeksen falt 0,5 prosent.

Årsaken til den solide sluttspurten kan ha sammenheng med at oljeprisen falt noe tilbake mot slutten av dagen i USA. Amerikansk WTI-olje for levering i april klatret tidlig på dagen mandag nærmere to dollar på råvarebørsen NYMEX, til en intradag-rekord på 103,92 dollar fatet. Siden falt prisen tilbake, og handles nå til rundt 102,23 dollar fatet i elektronisk handel.

Oljeprisen nådde likevel sitt høyeste nivå noensinne, også når vi justerer for inflasjon. Ifølge CNNMoney var den forrige inflasjonsjusterte rekorden på 103.76 dollar, måt i 2008-dollar. Rekorden ble satt tidlig i 1980 etter revolusjonen i Iran.

Ekspertene er imidlertid ikke helt enige om dennne inflasjonsjusterte toppen, og anslagene skal variere mellom 93 og 103 dollar fatet. Grunnen til den store differansen er ulike kontraktstyper og ulike metoder for inflasjonsjustering.

Les mer: Historisk topp for oljeprisen

Svakere dollar og spekulasjoner har uansett sendt oljeprisen til stadige toppnoteringer den siste tiden. Det er imidlertid ikke bare oljeprisen som løftes av den svake dollaren. Andre råvarer, som metaller og hvete, har klatret markert de siste dagene.

Les mer: Gull mot tusen

Det amerikanske rentenivået kan være med på å avgjøre om dollarfallet fortsetter. Mange av aktørene i de ulike finansmarkedene har nok fått med seg Fed-direktør i Philadelphia Charles Plossers uttalelser om at rentene er for lave. Ifølge Plosser er rentene i USA nå under det nivået som anbefales av "mange" pengepolitiske teorier, og renten bør heves når finansmarkedene stabiliseres.

Les mer: - Rentene i USA er for lave

Knall og fall i finans
Boliglånstilbyderen Thornburg Mortage ga aksjemarkedet en kraftig påminnelse om at kredittkrisen fortsetter å herje vilt. Selskapet falt mer enn 50 prosent iløpet av handelsdagen mandag, etter at selskapet meldte at låntagere må betale tilbake lånene eller stille høyere sikkerhet siden boliglånstilbyderens egne verdipapirer basert på boliglånsporteføljer fortsetter å falle i verdi.

Ratingselskapet S&P har tatt ned selskapets kredittrating til B- fra B.

Meldingen førte til en nærmest helrød dag i finanssektoren. Bankene Citigroup og Bank of America falt henholdsvis 2,6 og 1,4 prosent. Blant de største finansinstitusjonene ble fallet størst for Lehmann, som falt 4,7 prosent, og Bear Stearns som endte ned 3,2 prosent.

Banken HSBC kunne mandag melde om at overskuddet økte med 21 prosent i 2007, til tross for store kosntader knyttet til subprime-krisen.

HSBC endte opp 4,8 prosent på børsen mandag.

Nedtur for Boeing
Flyprodusenten Boeing kom tidlig i søkelyset mandag, etter at US Air Force fredag kunne opplyse at en kontrakt på 35 milliarder dollar gikk til konkurrenten Northrop Grumman.

Boeing falt 2,6 prosent på New York-børsen, mens Northrop endte opp fem prosent.

Bilprodusentene Ford og General Motors kunne mandag fortelle at salget i februar var noe bedre enn ventet, selv om begge måtte melde om fall i salget. Toyota meldte at salget falt med 6,3 prosent i løpet av 2007, langt dårligere enn analytikernes forventning om en økning på 3,5 prosent.

Ford og GM falt henholdsvis 5,4 og 0,3 prosent. Toyota endte opp 0,5 prosent.


Fredag endte med kraftig fall på de amerikanske børsene på grunn av høy oljepris, dollarfall og dårlige resultater fra viktige selskaper.

Les mer: Knallrødt på Wall Street