Det er det amerikanske selskapet InterActiveCorp (IAC) som kjøper nettstedet Ask.fm. Samtidig forlater grunnleggerne, det latviske brødreparet Ilja og Mark Terebin, den svært omstridte virksomheten.

Kjøpesummen er ifølge BBC ikke kjent.

IAC er et stort amerikansk nettselskap drevet av mediemogulen Barry Diller. Fra før eier IAC nettsteder som about.com, ask.com og The Daily Beast. Også tjenester som den bildebaserte og «overflatiske» sjekkeappen Tinder og Match.com, verdens største datingtjeneste, tilhører IACs portefølje.

Grov mobbing

Ask.fm regnes som et «sosialt» nettsted. Medlemmene svarer på spørsmål stilt av andre brukere, som i mange tilfeller opptrer anonymt. Anonymiteten som tillates av Ask.fm har gitt grobunn for en tidvis svært røff tone. Og grove tilfeller av mobbing.

I Storbritannia er Ask.fm blitt knyttet til selvmord blant tenåringer etter intens nettmobbing.

Faren til Hannah Smith (14) fra Lutterworth fortalte at datteren ifjor tok sitt eget liv etter å ha blitt utsatt for mobbing på Ask.fm. Etter selvmordet hadde faren funnet meldinger på datterens Ask.fm-side der andre brukere ba henne om å dø.

Les historien om Hannah Smith på BBC her.

Lover opprydning

De nye eierne lover å rydde opp.

Ifølge BBC vil IAC styrke barns sikkerhet og bruke millioner av dollar på å leie inn moderatorer og installere bedre overvåkingssystemer.

- Vi ville ikke ha involvert oss hvis vi ikke trodde vi kunne gjøre det tryggere, sier Doug Leeds ifølge BBC. Han er sjef for IAC-selskapet Ask.com, som formelt overtar Ask.fm.

Ask.com skal ha blitt interessert i den latviske tjenesten med nesten samme navn da selskapet tok juridiske skritt for å hindre at Ask.fms dårlige rykte smittet over og skadet Ask.coms merkevare.

Men med 180 millioner månedlige brukere og 700 oppdateringer i sekunder representerte Ask.fm også en formidabel mulighet.

Ifølge løfter avgitt i forbindelse med overtagelsen skal klager fra brukerne nå håndteres innen 24 timer og brukere som mottar gjentatte klager skal fjernes.

«Har de nye eierne tenkt å oppdra menneskeheten?»

Merethe Clausen Moe leder foreningen Barnevakten.
Merethe Clausen Moe leder foreningen Barnevakten. (Foto: Barnevakten)
Barnevakten er en medlemsorganisasjon som gir råd om barn og medier og arbeider ut fra FNs barnekonvensjon. Den understreker blant annet barns rett til å bruke mediene og deres krav på beskyttelse fra informasjon som kan være skadelig.

Daglig leder Merethe Clausen Moe i Barnevakten synes det er en god nyhet at Ask.fms nye eier lover å rydde opp.

- Dette høres jo veldig lovende ut. Men det blir spennende å høre hvordan de har tenkt å få det til. Hvor stor skal kreativiteten blant brukerne få lov til å være? Nettstedet er jo bygget opp for å være litt på kanten, gjennom selve spørsmålsstillingen. Har de nye eierne tenkt å oppdra menneskeheten?

- Mener du problemet ligger selve i strukturen med spørsmål?

- Ja. Noe av det som har vært morsomt for ungdom er jo å stille spørsmål som har vært på kanten og ganske grove. Andre spørsmål har vært klart krenkende og over grensen til mobbing. Det finnes selvfølgelig hyggelige spørsmål også, men du skal ikke bla gjennom mange sidene på Ask.fm før du ser hva de unge synes har vært mest spennende, sier Moe.

- Har det vært like alvorlige episoder i Norge som Hannah Smith-hendelsen i England?

- I Norge får vi ikke vite om noen har begått selvmord. Men at mange barn og unge er blitt oppfordret til å dø inne på Ask.fm er det ikke tvil om. Det kan for eksempel være en beskjed som «Gå og dø. Jeg anbefaler nærmeste bro». Ask.fm har skapt mye uro og både i kommuner og på skoler, og noen steder har man for eksempel valgt å stenge ned Ask.fm på skolenes datamaskiner, ifølge Moe.

Hun tror Ask.fms popularitet har dalt i Norge, etter at tjenesten for et års tid siden var svært populær blant unge en periode.

- IAC står også bak sjekkeappen Tinder. Hva tenker du om det?

- Vi vil ikke ha barn på ungdomsskolen inn på Tinder heller. En av måtene du logger på med er med Facebook-profilen din, og dermed er dette et sted hvor voksne kan ta kontakt med og treffe barn. Vi får se hvor mye de er til å stole på når det gjelder å få Ask.fm inn i ordnede former.

Slutt på laissez-faire

Ask.fm har vært drevet etter latvisk lovgivning, og de latviske eierne har fått mye kritikk for ikke å følge godt nok med på hva som skjer på nettstedet.

Ask.com-sjef Doug Leeds sier de forrige eierne hadde en «annen filosofi».

- De hadde en laissez-faire, frisinnet holdning, sier Leeds til BBC.

Les pressemeldingen fra IAC om oppkjøpet her.

 

Lese mer om medier, nett, teknologi? Følg @DN_Etterbors og @bjorneckblad på Twitter

 

Les også:

Etterlyste PFU-klage via Twitter

Omreisende sirkus uten sikkerhetsnett

Intenst til siste sving dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.