- Det minner om Bear Stearns' «subprime»-fond før Lehman-kollapsen, sier Bill Gross, som grunnla verdens største renteforvalter Pimco og som nå arbeider i Janus Capital til Bloomberg TV.
Denne uken kom en ny bølge av brexit-uro inn i markedet. Uroen ble utløst av at flere britiske eiendomsfond har stoppet utbetalinger, som følge av for stor pågang av investorer som vil ta ut pengene sine.
Torsdag melder Financial Times at tre nye britiske eiendomsfond er stengt for uttak. Det gjelder Henderson Global Investors, Columbia Threadneedle og Canada Life.
Ser likheter til finanskrisen
Gross (72) fikk økenavnet "obligasjonskongen" etter flere tiår med suksess med Pimco, verdens største obligasjonsforvalter, som han startet tidlig på 70-tallet.
Han mener dagens situasjon minner om selve opptakten til finanskrisen. Investeringsbanken Bear Stearns var nær en kollaps i mars 2008 og ble gjenstand for dramatiske redningsaksjoner. Bear Stearns hadde ikke nok midler til å innfri sine økonomiske forpliktelser.
Et halvt år senere kollapset Wall Street-banken Lehman Brothers. Videre ble det en dominoeffekt i hele det globale finansmarkedet.
Gross trekker frem at eiendomsfondene som nå stenger for uttak, kan være en indikasjon på at andre vil følge etter.
- Jeg tror det er noe å bekymre seg for, sier han til Bloomberg.
- Annerledes nå
Sjefanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets viser til at flere analytikere ser likheter mellom dagens situasjon og opptakten til finanskrisen.
- Noen sammenligner det med BNP Paribas-fondene i 2007. Det ble opptakten til finanskrisen, sier han til DN.
- Den gangen var problemet at disse fondene ikke visste hva CDO-ene var verdt. Da de sa det, begynte snøballen å rulle. Det lå på bankenes balanser, og dermed ble det et kjempestort problem, legger Eek-Nielsen til.
En CDO er et gjeldsinstrument med sikkerhet i en underliggende portefølje av en eller flere typer verdipapirer, lån eller andre aktiva.
Eek-Nielsen er imidlertid ikke en av dem som synes situasjonen nå minner om finanskrisens begynnelse.
- Jeg tror det er annerledes nå. Dette her dreier seg om eiendom. Det er ikke på bankenes balanse, hvert fall ikke i direkte forstand. Og det er jo ikke et globalt fenomen, sier han, og understreker:
- Jeg synes det er litt rart at det blir så mye støy ut av det.
- Les også: Finanskriseekspert Ola Grytten sover ikke dårlig etter brexit: - Jeg er veldig avslappet
«Ekstraordinære markedsforhold»
Forsikringsgiganten Aviva ble denne uken et av de første selskapene som nektet kundene sine å ta ut penger fra et eiendomsfond. Aviva begrunnet dette med «ekstraordinære markedsforhold».
Selskapene Standard Life og M&G har også stoppet for uttak i sine eiendomsfond.
Per i dag er mer en halvparten av totalt 25 milliarder pund forpliktet til næringseiendom gjennom eiendomsfond, låst av sine forvaltere, skriver FT.
Ifølge avisen er fondsforvalterne nødt til å selge bygninger for å kunne betale investorene, og derfor stenges det for uttak.
Investorene ønsker å trekke seg ut av britiske eiendomsfond, som følge av at analytikere advarer om at næringseiendom i London kan falle med 20 prosent innen tre år grunnet brexit, skriver Bloomberg News.
Følg markedet på DN Investor
Les mer på DN.no:
Fersk rapport: - Det er lite olje igjen
Ny bølge av Brexit-uro: - Det er så mørkt som det aldri har vært før
Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene (DN+)
Anbefalt av DNtv: Tre myter om elsykkel
Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:
Brexit-spesial:
DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.