De to siste månedene har 25 millioner kinesere gjort aksjeinvestorer av seg i det lokale børsmarkedet, og fått aksjekursutviklingen til å gå i taket. Det har også ført til at selskaper som er notert både på Hong Kong-børsen og på børsene i sentrale Kina, har betydelige prisforskjeller.

- En boble

De siste tolv månedene har det virkelig tatt av, opplyser investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management, som mener det kinesiske børsmarkedet er en tikkende bombe.

Investeringsdirektør Robert Næss, Nordea. Foto:
Investeringsdirektør Robert Næss, Nordea. Foto: (Foto: Paul S. Amundsen)

- Her er det absolutt en boble. Det kan være forskjell i selskapene, men 50 selskaper notert samme steder er i snitt 140 prosent høyere priset lokalt i Kina enn i Hong Kong, sier Næss.

- De betaler 140 prosent mer for akkurat samme verdipapir, noe profesjonelle investorer aldri ville ha gjort. Det er egentlig irrasjonelt, sier han.

Begrenset adgang

Overprisingen gjør at investorene egentlig taper 10-15 år med avkastning, forklarer Næss.

Det er ikke uvanlig at aksjer notert på to børser kan ha ulik prising, men da er forskjellene ørsmå. Enkelte investorer spekulerer imidlertid i arbitrasjemuligheten som ligger i dette, som når selskaper er notert både i USA og Europa.

Utenlandske investorer har imidlertid kun i begrenset grad mulighet til å investere lokalt i Kina, selv om børsmarkedet gradvis åpner seg, ifølge investeringsdirektøren.

- Korrelasjonen mellom Kina og Hong Kong er dårlig, og aksjekursmessig bryr de seg lite om hverandre, sier Næss.

Firegangen lokalt

Forvalteren investerer en god del i Hong-Kong listede kinesiske selskaper som er åpne for internasjonale investorer gjennom Nordea-fondet Stable Emerging Marketsfondet. Én av aksjene er China Communications Construction, som har gitt "hyggelige" 135 prosent i avkastning siste år. Denne aksjen kan også handles lokalt i Kina.

- Der har den steget med 404 prosent, i samme periode og i samme valuta, sier forvalteren.

Selv om aksjene i Hong Kong og Kina reflekterer samme selskap, og underliggende verdier, er det teknisk sett forskjellige aksjer. Derfor er det ingenting som hindrer svært mye høyere priser i Kina, påpeker Næss.

- Kursen er det den er, sier han.

- Tror de er flinke

En ting som kan ha trigget den sterke kursoppgangen i Kina, er at lokale aksjer var ventet på vei inn i verdensindeksen Morgan Stanley All Country Index (MSCI). Dette har nå blitt utsatt et år eller to, ifølge Næss.

Les også:  Asia i dag: Investorer «shanghaies» til aksjefest og Asia i dag: Kinesisk aksjerally mot nye høyder

- Kina er generelt overpriset. I Hong Kong er det ganske greit priset, og på linje med resten av verden, sier Nordea-forvalteren.

Av 1100 børsnoterte selskaper han har vurdert i Kina, har aksjen som har hatt dårligst avkastning steget 14 prosent. Det er et sterk signal om at noe er grunnleggende galt, ifølge forvalteren.

- Det betyr at dersom man har kjøpt aksjer og beholdt de i ett år, så har det vært umulig å ikke tjene penger. Dermed er det nok «et par hundre» kinesere som tror de er flinke aksjeplukkere, sier Næss.

Tusen prosent

Utviklingen på Kinas børser har skapt nye dollarmilliardærer like fort som nye selskaper har blitt notert.

Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har steget med nesten 150 prosent på ett år. Ved Shenzhen-børsen er oppgangen enda høyere og enkelte selskaper har hatt en kursoppgang på flere tusen prosent.

Alibaba-sjef Jack Ma. Foto: AP /Mark Lennihan.
Alibaba-sjef Jack Ma. Foto: AP /Mark Lennihan. (Foto: Ap)

Det er en sitasjon historiebøkene er fulle av. Konklusjonen er gitt.

Angrer

Det har likevel ikke forhindret gründeren bak søkemotorselskapet Alibaba, Jack Ma, å angre på at han valgte å notere selskapet i USA. Det til tross for at selskapet steg nær 40 prosent og passerte Facebook i verdi på åpningsdagen.

Selskapet, som omtales som Kinas Google, er imidlertid ned 18 prosent på New York-børsen sålangt i år, og mer enn 21 prosent siden notering i september 2014.

Samtidig har den kinesiske ChiNext-indeksen, som kan sammenlignes med amerikanske Nasdaq, steget med 160 prosent bare siden nyttår.

Alibaba verdsettes idag til 214 milliarder dollar, mens Facebook prises til omlag 238 milliarder dollar. Google overgår begge, med en pris på 367 milliarder dollar på Nasdaq.

Les også:
Asia i dag: Japansk toalettkultur lokker til seg turister

Se DNtv: Det finnes (dessverre) ikke ett rasjonelt argument for å kjøpe denne bilen

Det finnes (dessverre) ikke ett rasjonelt argument for å kjøpe denne bilen
Ikonet Ford Mustang er tilbake. Og denne gangen på norske veier.
01:59
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.