- Det er ikke helt panikk. Men det er klart, når bankene begynner å tvile på hverandre, så..., sier investeringsrådgiver Kjetil Melkevik i Holbergfondene.
Det Bergensbaserte forvaltningsselskapet hadde tatt med hele førsterekken til sitt sedvanlige investorseminar på Hotel Continental i Oslo tirsdag. Mens fotballmetaforene satt løst, var det også et mer presset mannskap enn normalt som inntok banen.
Krisetid
Bakteppet er en periode med sterk markedsuro. Verdens aksjemarkeder har hatt sin verste start på året siden 2009. Økt bekymring for at man fortsatt ikke er ferdig med finanskrisen har senket bank- og finansaksjer. En oljepris i fritt fall har gitt oljeservicekonkurser, restruktureringer og full brems i obligasjonsmarkedet.
Utviklingen har også bidratt til å sende flaggskipfondet «Holberg Kreditt» ned 7,6 prosent i år. Samtidig har fondet mistet over 20 prosent av kapitalen siste månedene. Budskapet om å sitte stille i båten møter derfor motstand.
Selv om energi har utviklet seg svakest, utgjør relaterte selskaper kun 35 prosent av kredittfondets portefølje. Øvrige 65 prosent er investert i solide nordiske industriselskaper. Men, det er det ingen som vil høre om, påpeker Melkevik.
- Det er ikke dér flomlyset er, sier han til Dagens Næringsliv.
Bør lytte
Foran de fremmøtte investorene trekker Holberg-toppen frem en skisse som viser at markedsutviklingen og avkastningen alltid svinger. Mye. Utfordringen det siste året er at bunn-nivåene går utenfor det man aksepterer som normale avvik, påpeker Melkevik. Likevel lønner seg å være eksponert i markedet på lang sikt, mener han.
- Ser man på den rette linjen, er den stigende gjennom svingningene, sier Holberg-rådgiveren.
Uttakene fra selskapets kredittfond viser imidlertid at det ikke er alle som kjøper budskapet.
Investeringsdirektør Gunnar Torgersen er imidlertid tydelig på at det bør man. Å trekke pengene ut for å sette dem inn igjen når markedet stiger igjen, kan både bli dyrt og risikabelt, mener han.
- Det krever timing. Da skal du både time når du skal selge, før det faller videre, óg når du skal kjøpe deg inn igjen, før det begynner å stige, sier Torgersen til DN.
Ille nok?
Det såkalt høyrente-markedet, selskapsgjeld med høyere risiko med løfte om moderat til høy avkastning, har vært brutal mot både Holberg og andre kredittiforvaltere den senere tid.
I stor grad skyldes det at høyrente-selskapene er energi-relaterte, der Norge og USA utgjør de største markedene.
Holberg påpeker at energi-obligasjoner i USA har falt mer enn de gjorde under finanskrisen i 2008, som man mente var "det verste man ville se". I stedet har man hurtig gått fra "unormal lav risiko, til "unormal høy risiko" og nye bunnivåer, påpekes det.
- Vi spør oss litt hvor ille dette kan bli, sier renteforvalter Tormod Vågenes .
Dyp og lang
Holberg har imidlertid gjort visse tilpasninger i sin kredittportefølje. Blant annet har fondet tatt inn en del korte obligasjoner, mens andre er blitt gjort til kontanter.
Til tross for en gjennomsnittlig kredittrating på "BB" de fire siste årene, er det ekstreme prisforskjeller avhengig av sektor, påpeker kredittforvalter Roar Tveit. Holberg Kreditt har 30 selskaper/ustedere i sin portefølje, utelukkende bransjeledere, påpeker han.
- Fokus i dag er å passe på de utstederne vi eier fremfor å jakte etter nye, sier Tveit.
På energisiden er dette bransjeledere som offshore-entreprenør Aker Solutions, riggselskapet Seadrill, det flytende produksjonsenhets-selskapet BW Offshore, seismikksselskapet PGS, oljeselskapet Det norske og flotell-selskapet Prosafe.
Dette er alle selskaper som kommer til å prege utviklingen i sine respektive sektorer fremover, mener forvalteren.
- Det er disse selskapene vi tror skal klare seg gjennom nedturen, selv om det ser ut til at den skal bli ganske dyp og vare lenger enn man tror, sier Tveit.
Hard rammet
Holberg Kreditt er ned 7,6 prosent sålangt i år. For investorene som har vært med siden starten i 2011/2012, er imidlertid avkastningen 13,5 prosent over perioden.
Fondet hadde en forvaltningskapital på 4,0 milliarder kroner per 2. februar i år. Ved forrige halvårsrapport, 30. juni ifjor, stod forvaltningskapitalen på 5,3 milliarder kroner.
- I slike perioder som nå må vi vente at det kommer innløsninger, sier Tveit.
Følg markedet på DN Investor HER
Les også: Swedbank- analysesjef Pål Ringholm: - Har voksne folk tatt risikoen, må de betale
Investorlegenden Jim Rogers: - Vi kommer alle til å betale en fryktelig pris
Bankene setter inn ryddegutt i kriseutsatt offshoreselskap (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.