Det har vært en svært turbulent start på året: Kraftige fall på innenlandsbørsene i Kina har smittet over til finansmarkeder verden over.
Hedgefondforvalter Hugh Hendrys første innfall er å ønske medinvestorene lykke til:
- De bør forsøke å lete etter mot, hell og lykke, humrer Hendry.
Selv om det er spøkefullt ment, er det kanskje ikke så langt unna sannheten. Mange markedsaktører kan nok trenge både mot og lykke etter det som har vært den verste innledningen på børsåret noensinne i en rekke aksjemarkeder i USA, Europa og ikke minst Asia.
Krisen går mot slutten
Den skotske hedgefondforvalteren er kanskje mest kjent for å ha tjent store penger på krasjet i markedene da finanskrisen brøt ut høsten 2008. Tirsdag var han i Oslo for å holde foredrag på Skagenfondenes nyttårskonferanse.
Nå er Hendry en smule oppgitt over alle investorer som går og venter på neste store nedtur.
- Den store feilen er å forvente et 50-årskrasj. Ikke vent at de kommer hvert år. Store investorer er forståelig nok forsiktige, men kanskje også overdrevet forsiktige når det gjelder å ta risiko, sier Hendry til DN.
Med flere store nedturer i finansmarkedene de siste tiårene friskt i minne, er det kanskje ikke så unaturlig at mange er forsiktige. Selv mener hedgefondforvalteren at vi begynner å se slutten på problemene som har preget verdensøkonomien de siste årene.
- Jeg tror at perioden med krise er bak oss eller i alle fall går mot slutten.
Fortelle sannheten
Han mener finanskrisen markerer et skille. Da startet en periode med ærlighet og innrømmelser.
- Det gikk på å fortelle sannheten om at det hadde vært en boble med tanke på å låne ut penger blant långivere, for ikke å kalle dem bankfolk, som resulterte i oppblåste verdier på eiendeler og forstyrret økonomisk adferd, sier Hendry.
Han mener at både USA, etter boliglånskrisen i 2007/2008, og Europa med statsgjeldkrisen i 2011-2013, på mange måter har tatt denne sannheten inn over seg.
- Vi har lenge sagt at siste del av denne rullende krisen vil være Kina, sier Hendry.
Føler seg alene
Ifølge eget utsagn advarte Hendry om problemene som kunne oppstå i Kina allerede for fem år siden.
- Jeg føler meg alene. Jeg har måttet bære på dette fremtidssynet om hva som ville skje i Kina i de siste fem årene.
- Jeg har håndtert det, og jeg tror jeg forstår problemene. Og jeg tror problemene er alvorlige, men jeg tror ikke det er livstruende for globale markeder, sier Hendry.
Forvalteren mener vi allerede har sett at verden tilpasser seg forandringen. Kina er i ferd med å gå fra å være en stor råvareimportør som produserer for eksport, til å bli mer avhengig av innenlandsk etterspørsel etter varer og tjenester.
- Den overordnede tilpasningen er en dramatisk avslutning på den kraftige oppturen i råvaremarkedet. Den er bak oss. Jeg har virkelig ikke noen prognose for hvordan råvarer kommer til å gå fra nå av. Jeg bryr meg ærlig talt ikke. Det er oppgangs- og nedgangssykluser i markedet. Nå har vi en nedgangssyklus, sier Hendry.
Ser gjennom nedturene
Men det er ikke bare i råvaremarkedene vi har fått merke at Kina er i endring. Siden sommeren ifjor har store bevegelser på innenlandsbørsene i Kina i perioder smittet over på børsene i resten av verden. Hendry råder investorer til å se gjennom nedturene.
- Jeg tror du må plukke nivåer. Du må bestemme hvor bunnen er. Og du må tro på at markedet våkner til liv igjen etter perioder med kraftige nedsalg.
Perioden med kraftig pengepolitiske stimulanser fra verdens sentralbanker er langt fra over. Derfor mener han det i dagens marked ikke finnes noe reelt alternativ til en fornuftig og veldiversifisert portefølje av aksjer.
Men han åpner for at mange kan være uenige. Til dem har han ett råd: Vær sikker på at det du tror skal skje, faktisk skjer.
- Dersom du er bearish (tror på svakere utvikling, journ.anm.) når det gjelder Kina og tror det må komme en svær devaluering av den kinesiske renmimbien, samt at det kommer et påfølgende sjokk der aksjemarkedene stuper, ja da må du være sikker på at det skjer. Konsekvensen ved å ta feil vil koste deg mye penger.
Les også:
Supersyklusen er over: - Alle markeder fremstår som dyre
Mener Kina-sjokk er en kjøpsmulighet
- Nå er det egentlig bare Norges Bank som kan hjelpe til
Tror kronen og oljeprisen faller mer
Se DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.