Etter tre tiår på og rundt Wall Street har finanskjendisforfatter Michael Lewis gjort seg sine erfaringer med investeringsforvaltere.
Fire kjennetegn
På et investorseminar i Oslo nylig fikk derfor arrangøren, kapitalforvaltningsselskapet Sector Asset Management, trolig mer enn de ba om da Lewis raskt kunne fastslå at han ikke lot andre forvalte pengene sine.
Men, han er tydelig på hva man skal se etter.
- Jeg vil ha lite tiltrekkende, korte folk som bruker mye tid på å snakke om langsiktighet og aldri kaster bort tiden på å snakke om kortsiktige investeringer, sier Lewis.
Bør kle seg dårlig
Han har sett de beste og smarteste unge menneskene fra de beste og dyreste universitetene bli traktet inn i finanssystemet i 25 år. Likevel klarte dette systemet å begå kollektivt selvmord, påpeker Lewis.
Foran ham sitter rad på rad med forvaltere - menn - og noen kvinner - i skreddersydde dresser og med nykjemmet hår.
Lewis mener man heller bør se etter forvaltere som bryter med den overfladiske forståelsen av hva en forvalter skal se ut som.
- Hvis de ser bra ut ville jeg aldri latt dem forvalte pengene mine, hvis de var høye ville de ikke fått komme i nærheten, sa Lewis.
- Hvis de kler seg dårlig vil jeg være positivt innstilt, kler de seg godt i en skreddersydd dress ville jeg vært veldig skeptisk, sa Lewis til forsiktig latter fra publikum.
Levende legende
Den tidligere Salomon Brothers-megleren har opparbeidet seg en astronomisk kjendisstatus i finanskretser siden han for drøyt 30 år siden avkledde og anklaget hele meglerbransjen for å mele sin egen kake på bekostning av intetanende klienter.
Til tross for tilbud om flerfoldige millioner og ny meglerjobb valgte han heller å beskrive opplevelsen i sin første bok "Liar's Poker", i dag regnet som pensum for enhver finansspire.
I boken "The Big Short", som kom ut i 2011, beskriver han også hvordan nøyaktig samme kultur skapte finanskrisen og gjorde at varslerne ikke ble hørt.
- "The Big Short" handlet om de som så at det kom til å feile og som veddet på det. De kvalitetene disse personene hadde manglet i systemet som helhet. Alle disse personene var det man vanligvis ser på som "outsidere", de var gjerne sosialt ukomfortable folk, sa Lewis.
Vant på "stygge" baseballspillere
Forfatteren henter en tilvarende historie fra en annen bok han har skrevet om virkelige hendelser. "Moneyball" handler om statistikk og penger i amerikansk baseball, og ble filmatisert i 2011 med Brad Pitt i hovedrollen som baseballmanager Billy Beane.
Han innså at alle de andre baseballmanagerene trodde de visste hvem som var de gode investeringene, men at de egentlig ikke hadde peiling. Og den viktigste tingen som lurte dem var utseendet på spilleren.
- Hvis en baseballspiller ser ut akkurat slik som man forventer av en baseballspiller, så viste han seg å være mindre verdifull enn antatt. Mens de beste investeringene var forferdelig misformede, stygge, tjukke - de så rett og slett ikke ut som idealet, sier Lewis.
Fra baseball til finans
Beane tok senere erfaringen til finansbransjen og til sparepengene sine. Da fant han at 70 prosent av sjefene i de største amerikanske selskapene var hvite menn på 1,80 meter eller høyere.
Dermed bestemte han seg for ikke å investere i disse selskapene. Fordi han så at folk i finans gjør samme tabbe som i sport, nemlig at de dømmer etter utseende.
- Når noen prøver å fortelle deg hvilke aksjer som vil øke i verdi, da vet du allerede at du er i trøbbel. All forskning viser at det er så å si umulig å plukke aksjer på denne måten. Jeg lytter bare til folk som snakker om langsiktige sektorinvesteringer. Alt annet er uinteressant for meg, sier Lewis.
Markedet er fortsatt rigget
Denne våren har den anerkjente finansjournalisten igjen skapt sjokkbølger på Wall Street.
Med boken "Flash Boys - A Wall Street Revolt" avslører han hvordan høyfrekvensmeglere i New York bruker robothandel til å «rigge» markedet. Boken gikk rett inn som bestselger på Amazon.com da den ble sluppet, og solgte 160.000 eksemplarer første uken.
Langt viktigere, er at den har virket som et brannfakkel på amerikanske myndigheter og utløst et titall etterforskninger i USA.
Les hele intervjuet med Lewis om hans siste bok "Flash Boys" i tirsdagens utgave av Dagens Næringsliv (pluss-sak) her:
– Håper boken koster dem 30 mrd. dollar i året
Les også:
- Bøndene kommer til å kjøre Lamborghini, og aksjemeglerne kommer til å kjøre taxi
Frykter aksjekrakk som i 1987 - bare verre
Mener analytikerne lar seg bruke
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.