Professor Ian Bremmer (46) kommer knapt halvveis gjennom foredraget over de ti største globale investeringsrisikoene i 2016 på årets nyttårskonferanse i regi av Skagenfondene. Ikke fordi de ikke finnes, men fordi den største overskygger resten.

- Vi er inne i begynnelsen av en større geopolitisk endring, sier Bremmer.

Statsviteren som The Economist kaller «en guru» og som tar seg godt betalt for å rådgi USAs største selskaper i geopolitske spørsmål, påpeker at geopolitikk, som finansmarkedene, går i sykler. Men, de varer lenger.

Etterkrigssykelen har vart i 75 år og sett etableringen av Marshall-planen, FN, Nato, Det internasjonale valutafondet (IMF), Verdens handelsorganisasjon (WTO) og Verdensbanken. Sykelen er over, og enkelte strukturene er i ferd med å revne i sømmene, mener Bremmer. Samtidig vokser alternativer frem, anført av Kina.

Les også: - Blir et godt investeringsår

- Den største risikoen

- Globaliseringen fortsetter, amerikaniseringen gjør det ikke, sier han.

I denne konteksten er det ikke tilfeldig at man i dag har seks feilslåtte stater i Midtøsten, der et utydelig USA innfører sanksjoner, droner og overvåkning, og ikke lenger opererer alene. Samtidig er det heller ikke for USA klart hva europeiske ledere vil, mener professoren.

- Den største riskoen er at den viktigste strukturen, det transatlantiske forholdet, er på sitt svakeste siden Marshall-planen. Storbritannia leter etter penger. Og de ser at det landet som skriver de største sjekkene, ikke er USA, men Kina, sier Bremmer.

Forholdet er ikke svakere fordi man ikke liker hverandre, men bare fordi det ikke virker på samme måte som før, utdyper han.

- Ta en pust i bakken. Se på hvordan verdensordenen har endret seg. Dét er den store endringen, sier statsviteren til lydhøre investorer.

Klar ledelse

Det positive er at Kina seiler opp med klar ledelse i en verden som mangler lederskap, mener Bremmer. Det er er enorm tillit i det kinesiske lederskapet, i hvert fall på kort sikt. Han viser til at president Xi Jiping besøker Singapore, er den første kinesiske lederen som møter Japans statsoverhode på flere tiår, og står i bresjen for det asiatiske økonomiske toppmøtet. Dette er ting han neppe ville ha gjort uten støtte blant lederskapet, mener statsviteren.

- Dette er steg av noen som tenker på lenger sikt, og vekk fra populismen man ser i USA, Storbrtiannia, Tyrkia med flere. Vi ser det ikke i Kina. Dét er gode nyheter, fordi vi trenger det virkelig, sier Bremmer.

Professoren mener Kina er på rett vei, men mangelen på tillit og enkelthendelser, som om et fly skulle bli skutt ned, vil kunne skape kortsiktige sjokk i vesten.

- Det er en kjøpsmulighet. Fordi ting vil ordne seg, sier Bremmer.

Kina gjør det samme nå som USA gjorde med Marshall-hjelpen, som finansierte oppbyggingen av Europa etter krigen og som kom både med økonomiske og kommersielle forpliktelser.

I dag er det kun land som Kambodsja, Laos og kanskje Nord-Korea som kan sammenlignes med Kina. Om fem år, kan kanskje land som Sør-Korea og regioner som sentral-asia og europeiske land utenfor amerikansk kontroll, være en del av sammenlignsgrunnlaget, mener Bremmer.

- Det kinesisk fotavtrykket i verden øker. Det er den største risikoen, sier han.

Mer terrorisme

Statsviteren tror ellers ikke at den amerikanske valgkampen vil ha noe å si for markedene, at oljeprisen skal opp, og har vanskeligheter med å se hva som skal underbygge kongehuset i Saudi- Arabias legitimitet på lengre sikt.

- Om jeg har rett, og oljeprisen ikke går i 60-80 dollar i nær fremtid, som jeg heller ikke tror, så vil det bli mer terrorisme, sier Bremmer.

Han tror også at strømmen av ustabilitet inn i Europa vil øke. Grensene virker ikke, stater feiler og flere unge menn uten fremtidshåp blir radikalisert, mener Bremmer. Han trekker paralleler til USAs kamp mot narkotika, med massiv grensekontroll og jakt på smuglerne, i stedet for de underliggende årsakene, og etterspørselen som skaper markedet.

- Jeg tror ikke Europa faller sammen, men jeg er bekymret for hva det står for, sier Bremmer.

Les også intervjuet med Ian Bremmer i dagens papirutgave eller på nett (DN+): Tror krisen blir verre uten Merkel dnPlus

Les også:

- Nå er det egentlig bare Norges Bank som kan hjelpe til

- Blir et godt investeringsår  

Tror kronen og oljeprisen faller mer

Se DNtv:

Dette kan bli verdens første passasjer-drone
Utviklerne som presenterte den under teknologimessen CES forsikrer om at de vil overvåke alle flyvninger fra et kontrollsenter som kan overta flyvningen ved behov.
00:59
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.