Shippingmilliardær John Fredriksen er ikke i tvil om hvilke sektor han helst ikke satser penger på om dagen:

- Man bør jo holde seg unna oljeservice, selv om ikke jeg burde si det. Jeg vil være litt forsiktig med det fremover, sier han i et intervju med Dagens Næringsliv på lørdag.

Etter oljeselskapenes kostnadskutt og oljeprisfallet, har nedturen i John Fredriksen-gruppens største selskap, boreentreprenøren Seadrill, dominert nyhetsbildet. Også oljeserviceselskapet Archer og rederiselskapene inngår i gruppen som har hatt en negativ kursutvikling.

Oljeservicegründer Ståle Kyllingstad i IKM Gruppen legger ikke skjul på at bransjen merker at det er tøffe tider.

- Men selv er jeg betinget optimist. Jeg tror det er muligheter fremdeles, sier han.

- Hva tenker du om at en så risikovillig investor som Fredriksen nå advarer mot oljeservice?

- Jeg merker meg at han har tatt stor risiko i både tank- og båtmarkedet i det siste. Generelt er det ofte slik at du som investor går etter det du har mest erfaring med, svarer Kyllingstad.

Følger med

DN forteller i dag at forvaltere i Tyskland forsøker å handle billige aksjer i ­oljeservice: Handler norske aksjer igjen dnPlus (krever abonnent)

Mens tankmarkedet er sterkere enn på mange år, har det kraftige fallet i oljeprisen forsterket nedturen i rigg og oljeservice. Siden sommeren har oljeprisen har falt med rundt 50 dollar, eller rundt 40 prosent.

- Dette er dramatisk, sa Kristian Siem, en av veteranene i det globale oljeservicemarkedet, i et intervju med DN i forrige uke.

I bransjen ble det allerede før oljeprisfallet lagt stor vekt på kostnader og kostnadskutt, påpeker Kyllingstad i IKM Gruppen.

- Det er absolutt grunn til å følge med for vår del, konstaterer han.

Usikre prognoser

Det kraftige oljeprisfallet kom overraskende på de fleste. I en oppdatering fredag, skriver oljeanalytiker Thina Saltvedt at ingen nå «egentlig» vet hvor mye prisen kan falle.

- Den samme bekymringen vedvarer. Det produseres enormt mye olje. Samtidig blir etterspørselsveksten stadig nedjustert, sa Saltvedt, som samtidig kuttet i sine prisestimater for andre gang på knappe måneden.

Selv er Fredriksen overbevist om at oljeprisen skal opp igjen, men han vil ikke si noe mer presist enn det. 

- Jeg kan ikke si noe om oljeprisen; jeg kan ikke gjette den. Men oljeprisen kommer tilbake uansett hva folk sier og tror. Men det tar tid, sier han i DN-intervjuet.

Oljeservicegründer Kyllingstad tror på sin side at nivået vil stabilisere seg på et sted mellom 70 og 80 dollar fatet.

- Hvor må oljeprisen ligge for at dere skal kunne drive lønnsomt?

- Det holder med 70 dollar fatet for vår del. Kanskje til og med lavere, svarer han.

Godt av nedkjøling

Oljeprisfallet fortserker nå bildet om fallende investeringsnivå i petroleumssektoren. Lavere aktivitet på sokkelen betyr, ifølge de aller fleste prognosemakere, at 2015 blir et år med svakere vekst i norsk økonomi.

Kyllingstad mener en nedkjøling av økonomien i utgangspunktet er sunt. Han viser til at høy vekst har ført til mangel på arbeidskraft, noe som igjen har drevet lønnskostnadene i været.

- Generelt sett var nok pendelen for langt til høyre. Nå er den for langt til venstre, sier Kyllingstad.

Oljeprisen får også skylden for det kraftige kronefallet den siste tiden.

- Hvordan påvirkes du av kronefallet?

- Ting vi handler fra utlandet er blitt dyrere. På den annen side får vi mer betalt for det vi selger til utlandet. Det er både positivt og negativt, og jeg har ikke helt bestemt meg for om jeg mener det i sum er bra eller dårlig, svarer Kyllingstad.

 

Ler mer: Laks, dollar og salg demper Fredriksens fall dnPlus (krever abonnement)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.