En oljepris i fritt fall og en svakere norsk krone grumser farvannet på Oslo Børs.
Det gjør også opptakten til resultatsesongen underordnet, påpeker flere markedsaktører DN har vært i kontakt med torsdag.
- Vi er litt rådville for øyeblikket. Det diskuteres mye her også hvor man burde sitte den neste tiden. Det er for tidlig å velge kandidater innenfor oljeservice, og alle som tjener på svak norsk kroner, og svak oljepris, har i stor grad blitt repriset, sier aksjestrateg Erik Roland i Nordea til DN torsdag.
Han tror likevel det er sannsynlig at trenden man så i aksjemarkedet i andre halvår ifjor fortsetter frem mot andre halvår i år.
Leter etter kandidater
Etter en lengre oppgangsperiode for energi - og oljerelaterte aksjer, har et oljeprisfall på mer enn 65 prosent bremset festen. Med fortsatt svake utsikter presses man dermed til å lete i andre sektorer etter gullkornene.
- Det tvinger en til å lete etter kandidater som er oversett, sier Roland.
Aksjestrategen trekker frem lønns- og personelltjenesteleverandøren Zalaris som en doblingskandidat de neste 12- 18 månedene. Selskapet har gått under radaren til «absolutt alle», til tross for nylig kontrakt, god vekst og attraktiv prising mot sammenlignbare amerikanske selskaper, mener han.
Et annet er nettleserselskapet Opera Software, som til tross for kraftig kursoppgang, har mer å gå på.
- Ser vi på Facebook-tallene som kom i går, så kommer mye av veksten fra mobilreklame, som er ett av benene Opera står på. Kombinert med spennende produkter innenfor videokomprimering gjør også at internasjonale aktører peker på Opera som en oppkjøpskandidat, og vi ser at prisingen er attraktiv relativt til andre, høyt prisede it-selskaper, som Facebook, sier Roland.
Tradisjonelle valg
Ukesporteføljen han forvalter satser ikke på aksjefall (shorting). Roland anbefaler likevel å holde seg borte fra oljeservice generelt, og riggaksjer spesielt.
Utover det, har han en stamme av det han vil anse som relativt robuste investeringer, som aluminiumsprodusenten Norsk Hydro, telekomkonsernet Telenor. Det flytende produksjonsselskapet BW Offshore er det eneste oljeervicespillet i porteføljen.
- BW har stabil kontantstrøm gjennom lange kontrakter, en høy ordrebok som inklusive opsjoner er på ti-ganger forventet omsetning i 2015. I tillegg betaler selskapet et utbytte på 3 cent i kvartalet som gir en direkteavkastning på over 12 prosent, som i seg selv er er en avkastning på bra nivå, sier Roland.
Frykter kutt
Han tror oppmerksomheten vil være rettet mot olje- og oljeservice når resultatsesongen for fjerde kvartal innledes denne uken.
- Oppmerksomheten, i hvert fall blant oljeselskapene, kommer til å være på potensielle nedskrivninger av verdier og på hva som gjøres både innenfor olje og oljeservice for å tilpasse seg de lave prisene, og om eventuelle utbytter blir redusert eller kuttet, sier strategen, sier strategen.
Venter oljeprisen å snu
Fondsforvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg Kapitalforvaltning tenker heller ikke så mye på kvartalstallene.
Han har gjort lite endringer i porteføljen siden ifjor høst, og posisjonert seg mot eksportavhengige sektorer som materialer og fisk.
- Vi avventer litt og bruker mye tid på å lete etter muligheter. Vi tror ikke at den svake oljeprisen skal være så veldig langvarig, men vi ønsker å se en vending før vi gjør investeringer i oljeservice og oljeaksjer, sier Eriksrød til DN torsdag.
Aksjestrategene Morten Jensen og Paul Harper i DNB Markets påpeker at oljeprisfallet har resultert i forholdsvis store kutt i estimatene i forkant av resultatsesongen. Samtidig har den den svake kronen bidratt positivt til eksportørene.
- Oppmerksomheten vil være rettet mot «guidance» for oljeservice, og det er fremdeles nedsiderisiko for estimater, tross store kutt allerede. Men forventningene er ikke høye, så bare noen små lyspunkt kan være nok til å gi positive kursreaksjoner, sier de til DN.
Hovedindeksen på Oslo Børs er sålangt i år opp omlag 3,5 prosent, og ned omkring tre prosent siste seks måneder.
Energiindeksen er på samme tid under streken med like mange prosent hittil, og over 30 prosent de siste seks månedene.
Les også:
Kan holde ut med lave oljepriser «for alltid»
Oljeselskap kutter investeringene med 33 prosent
Royal Caribbean skuffer
Her er det noen som posisjoner seg for et utbyttekutt i Statoil (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.