- Grupperer man offshore og shipping sammen har selskapene faktisk halvert seg i år. Det er ordentlig krakk, det er mye verre en 87-krakket, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management til DN.

Kunne vært verre

En oljepris i fritt fall har sendt oljerelaterte aksjer til bunns og på kort tid barbert bort hele årets avkastning på Oslo Børs.

Næss mener det kunne gått enda verre, hvis ikke Statoil hadde annonsert kuttene som de gjorde tidligere i år. Det er imidlertid lite å være begeistret over i et marked som av mange har blitt beskrevet som å gripe «fallende kniver», ifølge forvalteren.

- Det er mer krevende og det er få ting som virker veldig attraktivt, samtidig som det er vanskelige å få til avkastning i renter, sier forvalteren.

Må gjøre noe

Om dagens oljepriser holder seg venter han at lønnsomheten blant oljeselskapene vil halvere seg neste år.

Det gir også en pekepinn på de fremtidige oljeinvesteringene, påpeker Næss.

- Når man får et dramatisk bortfall av inntekter, så må selskapene gjøre noe, selv om oljefelt har bare 50 dollar fatet i kost. Det er ikke like sikkert at de skal gjøre det, og når man har bundet seg til en utbyttepolitikk må man kutte investeringene når inntjeningen avtar, sier forvalteren.

- Ser mørkt ut

Mens analytikerne i snitt venter en inntjeningsvekst på 15 prosent blant de børsnoterte selskapene neste år, ser Næss ingen. Han utelukker heller ikke et inntjeningsfall, selv om mye av det er priset inn.

- Offshoreaksjer ha stort sett halvert seg, og man har fått en kraftig polarisering av avkastningen i år, noe man sjelden ser, sier Næss.

Flukten vekk fra offshore og olje har imidlertid bidratt til å sende industri- og konsumaksjer opp 30 prosent så langt i år. Men med en børs i null, og der sektorene som er typiske for Norge praktisk talt er halvert, er det vanskelig å spå, ifølge Næss.

- Det børsen forteller er at det ser mørkt ut for neste år, sier han.

Tapsfrykt i Stavanger

Forvalteren ser den samme frykten i markedet, men også tegn til overreaksjon.

Han nevner at Sparebanken Rogaland (SR Bank) har tapt seg nær 20 prosent i verdi, til tross for at banken tjener gode penger og ikke har tatt tap.

- Det er frykt for at man kommer inn i en periode med store tap. Næringlivet er avhengig av olje og offshore. Dersom de kutter investeringene mye også neste år er det sannsynlig at vi kan få en langvarig effekt av dette, sier Næss.

Han påpeker at utlån til oljeselskapene er tilnærmet null, og at det er ingen fare for konkurs med det første.

- Dette vil gå ut over virksomheter som leverer til oljebransjen, i tillegg til næringseiendom, som vil være der det merkes først, sier Næss.

Ser kjøpsmulighet

Han mener likevel at selskaper som Det norske har fått ufortjent mye juling. Det Kjell Inge Røkke-dominerte oljeselskapet er nær halvert i verdi de siste seks månedene.

- Det synes vi er en klar overdrivelse, sier Næss.

På den annen side er han like overrasket over at enkelte konsumaksjer som har store varekostnader i utenlandsk valuta har gått som en kule, tross den kraftige kronesvekkelsen.

- Det er ikke mange som rammes av en svak krone, men XXL er en av dem, sier han.

Hovedindeksen på Oslo Børs er før årets siste børsdag opp 5,80 prosent til 580,70 poeng.

Det er et fall på åtte prosent fra toppnivået på 631,15 poeng i juni, som er høyeste sluttnivå noensinne.


Les også:

Nå er luksus-leiligheten solgt

Slik påvirker oljefallet din økonomi i 2015  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.