I et intervju med svenske Dagens Industri (DI) lørdag hyller hotellinvestor og mangemilliardær Petter Stordalen (51) svensk politikk, økonomi og investeringsklima.
- For meg betyr Sverige stabile finanser og trygge, langsiktige spilleregler - uansett regjering. Det gjør at jeg gjerne investerer i Sverige, sier han til avisen.
Tirsdag denne uken fortalte en annen mangemilliardær, Per G. Braathen, hvorfor han flyttet driften av sitt investeringsselskap Braganxa fra Norge til Sverige.
- I Norge har vi Arbeiderpartiet som samarbeider med SV. Jeg opplever at de er negative til privat eierskap. Sverige er vesentlig mer forutsigbart, sa Braathen til Dagen Næringsliv.
- LES MER: Flyttet selskapet til Sverige (NB. krever innlogging)
«Sivilisasjonens kostnad»
I Sverige er selskapsskatten på 21 prosent, mens den er 27 prosent i Norge.
Stordalen, som i løpet av kun få år med oppkjøp har blitt omfavnet som Sveriges hotellkonge, roser skattepolitikken i nabolandet.
- Jeg synes svensk skattepolitikk har vært, og er, veldig bra, sier han til DI.
I fjor økte Stordalens Nordic Choice-konsern, som er Nordens største hotellkjede, omsetningen med vel 11 prosent til nesten 6,7 milliarder kroner. Stordalen kan forsikre om at han ikke har noe imot å bidra med sin andel til felleskassen.
- Skatt er sivilisasjonens kostnad. At alle er med og bidrar, er fundamentet i Sverige og noe som bidrar til at Sverige rangeres så høyt. Du kommer aldri til å se at jeg flytter til et skatteparadis, understreker han.
Bekymret for svensk moms
Investoren planlegger ifølge DI investeringer for mer enn 4 milliarder svenske kroner i hotellprosjekter i Sverige de neste årene.
- Det er større vekstpotensial i Sverige enn i Norge fremover, mener Stordalen.
I intervjuet peker han bare på én bekymring: at opposisjonspartiene, blant dem sosialdemokratene, vil doble momsen og arbeidsgiveravgiften i Sverige hvis de vinner valget til høsten.
I 2012 ble momsen halvvert av den sittende Reinfeldt-regjeringen, fra 25 prosent til 12 prosent.
- Jeg håper og tro at det forslaget ikke kommer til å bli en virkelighet etter valget i september, sier investoren.
- LES MER: Risikerer svensk momssmell (NB. krever innlogging)
Stordalens hoteller har 6000 ansatte i Sverige, og han står klar til å ansette mange flere når han snart åpner nye hoteller i blant annet Malmö .På spørsmål fra DI om hvem han håper vinner riksdagsvalget 14. september, svarer han følgende:
- Jeg er kapitalist, ikke politiker. Jeg ville ha vært en forferdelig dårlig politiker. Men det er viktig å ha et godt forhold til både den sittende regjeringen og med dem som har ambisjon om å danne ny regjering.
- Kappløp mot bunnen
Leder i den venstreorienterte tankesmien Agenda, Marte Gerhardsen, opplever ikke Norge som et dårligere investeringsland enn Sverige.
- Jeg ønsker Petter Stordalen lykke til med investeringer i Sverige. Men det han skryter av om Sverige, opplever jeg også er tilfelle i Norge, sier hun til Dagens Næringsliv og fortsetter:
- Forutsigbare rammer for næringslivet er helt avgjørende, og der har både Norge og Sverige mye å vise til. Vi blir jevnlig utpekt av OECD for å være verdens beste land å investere i, med stor grad av nyetableringer.
- Men hvis gapet mellom norsk og svensk skattenivå øker?
- Det er skummelt hvis vi får et kappløp mot bunnen, hvor land skal overby hverandre på å ha lavest skattenivå, svarer Gerhardsen.
Et svensk regjeringsoppnevnt utvalg tok i juni til orde for å redusere selskapsskatten fra 22 prosent til 16,5 prosent. Gerhardsen er skeptisk til forslaget.
- Jeg synes det er overraskende at svenskene vurderer dette. Det er hverken riktig eller lurt av Sverige. Skatteinntekter er viktig for å bevare velferdssamfunnet.
DN har ikke lykkes i å få en kommentar fra Petter Stordalen.
Les også:
Klar for sin tøffeste konkurranse noensinne
Har mistet troen på Norwegian
Blar opp for bedre standard
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.