SEB er en av Skandinavias største forretningsbanker. Den forvalter en rekke større familieformuer og gir dessuten råd om pengeplasseringer til kapitalsterke kunder. Nå vil banken utvide investeringsporteføljen og tilby kunstfaglig ekspertise slik at kunder også kan plassere penger i kunstmarkedet.

– Finans møter følelsesverdenen, sier Ole Hamre, sjef for SEBs Private Banking-avdeling.

Ga Sveaas råd

Banken har hyret inn Nina Sørlie, tidligere senior kunstekspert hos kunsthandler Kaare Berntsen, som kunstansvarlig. Før dette var Sørlie i 12 år kunstinnkjøper og forvalter av finansmannen Christen Sveaas´ private kunstsamling – en samling som nå er en av Europas største,

Hun sier risikoen ved kunstinvesteringer øker desto yngre kunstneren er. Verdenskjente samtidskunstnere som Damien Hirst og Jeff Koons opplevde under finanskrisen at verdien på kunsten deres falt med over 90 prosent.

– Jeg vil aldri gå ut og garantere at noe vil stige i pris. Det kan man ikke gjøre, men det finnes nisjer i kunstmarkedet som er mer trygge plasseringer, slik som for eksempel Old Masters, sier Sørlie.

– Kunst vekker emosjoner og følelser. Kjøper man kunst så bør man like det som henger på veggen, sier Ole Hamre.

Sterkt kunstmarked

Det internasjonale kunstmarkedet har aldri vært sterkere, ifølge SEBs markedsrapport fra april.

«Nye høyder og nye rekorder fører med seg spørsmålet om dette er en ny boble. Flere eksperter tror ikke det – de mener svaret heller er at det i dag er langt flere aktører i markedet, fra flere land og kontinenter, og det er enda flere enda rikere mennesker i verden og mange av dem vil delta på kunstmarkedet,» heter det i rapporten.

Mens det internasjonale kunstmarkedet er rekordsterkt – henger det norske markedet fortsatt etter.

– Det norske markedet er ikke i gang ennå. Det er fortsatt litt skadeskutt. Det oppleves som tryggere å handle i utlandet når man også har et marked å selge til, sier Sørlie.

Får konkurranse

FØLGER KUNST­MARKEDET: Geir D. Hauge i Formues­forvaltning.
FØLGER KUNST­MARKEDET: Geir D. Hauge i Formues­forvaltning.
Siden 2001 har Formuesforvaltning vært enerådende innen kunstrådgivning til velstående kunder i Norge. Selskapet forvalter over 45 milliarder kroner på vegne av privatkunder, stiftelser og organisasjoner. Kunstrådgiver Geir D. Hauge hilser konkurrenten velkommen.

– Vårt prosjekt er å hjelpe våre kunder med å orientere seg i kunsten, og føle en trygghet i kunstmarkedet. Vi setter dem også i kontakt med kunstnere og gallerier eller andre aktører i bransjen, sier Hauge.

Formuesforvaltning konsentrerer seg hovedsakelig om norske samtidskunstnere. Kunst har ifølge Hauge gitt bedre avkastning enn aksjer de siste 50 årene.

– Vi har definert et lite univers med kunstnere som vi mener er interessante og som vi følger tett. Det er kunstnere innenfor alle epoker i norsk kunst, sier Hauge.

ANBEFALER VERDI­PAPIRER: Paal Karstensen i DNB.
ANBEFALER VERDI­PAPIRER: Paal Karstensen i DNB.
I DNB, Norges største bank, har Paal Karstensen ingen planer om å anbefale investeringer i kunstmarkedet. Han er sjef for DNB Private Banking, en avdeling for kunder med mer enn fem millioner kroner i investerbare midler.

– Det vi konsentrerer oss om er formuesforvaltning og kapitalstrukturering. Vi holder oss til verdipapirmarkedet, det er der vi legger trykket, men vi registrerer at kunst har vært en grei investering for mange, og at flere har hatt glede av det, sier Karstensen.

– Jeg tror kunst kan være en fin måte å investere på, og man kan oppleve verdiøkning over tid hvis man treffer på de riktige kunstnere, men det er ikke der vi har vår «edge», sier Karstensen.

NY AKTIVAKLASSE. ­SEB-direktør Ole Hamre og kunstrådgiver Nina Sørlie skal hjelpe bankens kunder med å investere i kunst. Per Barclays bilde fra Lofoten henger på veggen. ­
NY AKTIVAKLASSE. ­SEB-direktør Ole Hamre og kunstrådgiver Nina Sørlie skal hjelpe bankens kunder med å investere i kunst. Per Barclays bilde fra Lofoten henger på veggen. ­ (Foto: Fartein Rudfjord)
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.