I et børsår som allerede er hardt i minus, bærer superpessimist og sjefstrateg Albert Edwards i Société Générale ved til bålet.

Den brede aksjeindeksen over USAs 500 viktigste selskaper, S&P 500, er ned rundt 7,5 prosent hittil i år, og sluttet ned 2,4 prosent til 1890 poeng onsdag.

På den årlige konferansen til meglerhuset i London tirsdag advarer imidlertid den mollstemte økonomen om at indeksen kan falle rundt 65 prosent fra dagens nivåer. Han venter å se indeksen i 550 poeng, enda lavere enn bunnpunktet under finanskrisen, ifølge marketwatch.com.

- Bunnpunktet i den siste nedturen (bear market) var i mars 2009 da S&P nådde 666 poeng. Jeg tror vil kommer til å gå under dette i denne nedturen, sier Edwards.

Målt mot siste topp på 2100 poeng, tilsvarer de varslede fallet en nedgang på 75 prosent.

Sjefstrategen argumenterer for at aksjemarkedet allerede er inne i et bear market, som vanligvis defineres som et 20 prosents fall fra nylige toppnivåer. Han tror industriproduksjonen i USA er høyst usikker og kan representere tidlige faser av en resesjon, ifølge marketwatch.

Les også: Frykter Kina-sjokk: - Da får vi bråstans

Nervøse

Kina-sjokk og en oljepris i fritt fall har sendt det globale børsmarkedet hardt ned, der Wall Street har hatt sin verste åpning på et børsår noensinne. Spørsmålet mange stiller seg er om fallet er midlertidig, og om frykten for svakere vekst i Kina, og dermed verdensøkonomien, er overdrevet.

Edwards, som er viden kjent for sine dystre analyser, mener også at han endelig har begynt å nå igjennom.

- Alt ser ut til å skje på samme tid for øyeblikket. Vanligvis på denne tiden av året når folk kommer til dette arrangementet, dreier det seg om "hva er det du ser som den store negative hendelsen" (bear case event), og de føler seg fortsatt ok fundamentalt sett. Men denne gang tror jeg at folk var ganske nervøse, sier sjefstrategen, ifølge marketwatch.

- Overdreven prising

Hans kollega og analysesjef Andrew Lapthorne, mener investorene bør holde seg i ro og holde seg langt unna aksjer som har fått juling.

- Når vi ser at aksjer begynner å svekke seg er den første reaksjonen at "vel, det må være billig". Men fordi vi har hatt en såpass overdreven økning i prisingen, er vi et langt, langt stykke fra å se at selskaper blir billige igjen, sier Lapthorne.

Budskapet er et ekko av det sjefstrateg Garry Evans i det internasjonale analysehuset BCA Research la frem på årets investorkonferanse i regi av Skagenfondene tirsdag.

- Uheldigvis fremstår alle markeder som dyre, sier Evans.

Kjøpsmuligheter

I likhet med sine kolleger i Société Générale, mener analytikeren at det kan være noe å vinne på å ta risiko inn og ut av markedet. Evans anbefaler å selge når S&P-indeksen er over 2100 poeng, og kjøpe når den er under 1900 poeng.

En syretest i det korte bildet er resultatsesongen, som tross resultater fra jernbaneselskapet CSX onsdag, starter for alvor igjen med Intel og storbanken JP Morgan torsdag.

Svak internasjonal vekst, billig olje og en sterk dollar ventes å hemme salget og resultatene til amerikanske bedrifter i fjerde kvartal 2015.

Analytikerne venter i snitt et resultatfall på 5,3 prosent og et inntektsfall på 3,3 prosent, sammenlignet med samme periode foregående år, ifølge Factset.

 

Les også:
Supersyklusen er over: - Alle markeder fremstår som dyre

Mener Kina-sjokk er en kjøpsmulighet

- Nå er det egentlig bare Norges Bank som kan hjelpe til

Se DN TV:

Finanstoppen tjente grovt på finanskrisen: - De gode tidene er over for Norge. De er borte.
- De gode tidene er over for Norge. De er borte.
Men dette mener hedgefondforvalter Hugh Henry kommer til å redde oss.
01:01
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.