Irans oljeminister Bijan Namdar Zangeneh håper Statoil, Eni og BP vil investere i Iran, sier han på en pressekonferanse onsdag ifølge TDN Finans.
Iran håper også Shell og Exxon vil investere i landet.
Zangeneh ville ikke oppgi hvilke internasjonale oljeselskaper landet har samtaler med.
Iran har ikke noen begrensninger for amerikanske selskapers investeringer i landet.
Statoil la ned sitt siste kontor i Iran i slutten av i juli i år etter å ha investert over fire milliarder kroner i landet.
- Vi har ikke lenger behov for et kontor i Teheran. Etter at vi sluttførte utbyggingen av South Pars fase seks, sju og åtte, har vårt eget kontor i Iran primært jobbet med å få dekket kostnader fra utbygging i samsvar med kontraktene, sa daværende informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil til Dagens Næringsliv på tidspunktet.
Oljeselskapet fikk også kritikk for å forlate landet, på en tid der andre vestlige oljeselskaper stod i kø i det sanksjonene mot landet ville bli opphevet.
- Det er veldig kortsiktig og ubetenksomt av Statoil å trekke seg ut av Iran når andre selskaper vurderer å gå inn, sa petroleumsekspert Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI til DN.
Statoil i Iran:
- I 2004 ble Statoil dømt for korrupsjon i Iran i forbindelse med inngåelsen av en konsulentavtale, og måtte betale 20 millioner kroner i bot. Statoils toppsjef Olav Fjell og styreleder Leif Terje Løddesøl trakk seg som følge av Horton-skandalen.
- I 2007 ble konsernsjef Helge Lund beskyldt for å holde «falske samtaler» med USA. Samtidig som Statoil var i samtaler med iranske myndigheter om nye investeringer i landet, skal konsernsjef Helge Lund ha forsikret USA om samtalene ikke var reelle. Lund skal ha ringt den amerikanske ambassadøren i Oslo, Benson K. Whitney, og forsikret om at Statoil ikke hadde noen planer om å utvide sin virksomhet i Iran.
- Tidligere Statoil/Hydro gikk inn i Iran i 2001. I 2008 begynte Statoil å trappe ned investeringene etter press fra amerikanske myndigheter. USA har sanksjonert Iran siden gisseltagningen av amerikanske diplomater i 1979.
- Statoil har investert minst 800 milliarder kroner i South Pars, verdens største gassfelt til havs og oljefeltene Anaran og Khoramabad.
Les også:
<b>Varsler store omstillinger i oljebransjen - og Statoil</b>
Statoil inngår avtale med NASA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.