Des Moines, Iowa: Donald Trump. I over et halvt år har mangemilliardæren tømt den amerikanske presidentvalgkampen for surstoff.

I månedsvis har kommentatorer, kandidater og konsulenter hatt en mening om den omstridte forretningsmannen med egen skyskraper på Manhattan, privat Boeing 757 og de utroligste uttalelser om meksikanere, muslimer og meningsmotstandere.

Nå skal endelig velgerne i Iowa si sitt.

Om noen timer vil de stimle sammen i svette gymsaler og slitte forsamlingshus over hele bondestaten for å stemme frem den første vinneren i nominasjonskampen foran presidentvalget i november.

En gang utpå morgenkvisten norsk tid vil vi kanskje få svaret på noen av de viktigste spørsmålene i denne valgkampen:

Vil Donald Trumps tilhengere faktisk møte opp og stemme? Kan Bernie Sanders gjenta Barack Obamas brakvalg fra 2008? Og hvem vil kaste inn håndkleet først av de tallrike presidentkandidatene?

Donald Trump og Hillary Clinton leder på meningsmålingene, men Iowa er kjent for å overraske.

I 2012 vant Rick Santorum etter å ha ligget nederst på meningsmålingene like før valget. I 2008 endte Hillary Clinton på en forsmedelig tredjeplass. I 2004 kollapset Howard Dean, som ledet, på målstreken.

Selv om seier her gir kandidatene et voldsomt løft foran de neste primærvalgene, ender sjelden vinneren opp som president i USA.

Kun James Carter i 1976, George W. Bush og Barack Obama har i nyere tid både vunnet Iowa og presidentvalget.

I år vil derimot resultatet gi svar på tre sentrale spørsmål:

* Sprekker Trump-ballongen?
Donald Trump har brutt alle spilleregler i valgkampen, ikke minst med tanke på hvordan man «skal» vinne velgere i Iowa.

Han trekker tusenvis til møtene sine, men det gjenstår å se om velgerne faktisk vil stemme på ham.

I Iowa tar det ofte flere timer å avlegge stemme takket være det anakronistiske og kompliserte caucus-systemet, et slags internt partimøte. Mange av Trumps sympatisører har aldri stemt før.

* Blåser det en venstrevind?
Bernie Sanders puster mot alle odds Hillary Clinton i nakken. Det er dødt løp, ifølge den siste meningsmålingen.

Den selverklærte sosialdemokraten trekker store folkemengder til møtene sine, ikke minst yngre velgere. Han hevder dette gjenspeiler et fundamentalt skifte i amerikansk politikk, en «politisk revolusjon».

Men som for Trump gjenstår det å se om de faktisk vil møte opp og stemme. Stort fremmøte vil gi Sanders en fordel. Vinner han, vil han dra Clinton mot venstre.

*... eller en høyrevind?
Ted Cruz er kanskje den farligste kandidaten i hele valgkampen.

Den tidligere påtaleadvokaten i Texas stiller på en kompromissløs politisk plattform fundert lengst ute på høyrekanten.

Han er ekstremt disiplinert, svært godt organisert og støttet av velggjørere med milliardær-dype lommer.

Han er hatet av det republikanske «establishment», som han konsekvent omtaler som «kartellet i Washington, DC». Storavisen Washington Post siterer anonyme kilder som sier at partielitene heller ser Trump vinne enn å la nominasjonen gå til Cruz.

Cruz er nummer to på målingene bak Trump. Bak ham igjen finnes en rekke politiske outsidere som drar partiet til høyre. Moderate konservative som Jeb Bush, Chris Christie og John Kasich er satt ut av spill.

*Over og ut for dynastiene?
Kandidater fra tre politiske familier kjemper om å bli president i år: Hillary Clinton, Jeb Bush og Rand Paul. Alle sliter på målingene.

Mange velgere dem ryggen. Flere steder er hatet mot dem intenst, ikke minst på landsbygden i Iowa.

morten.bertelsen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.